Topman Barclays stapt op

Bestuursvoorzitter Bob Diamond van de Britse bank Barclays is vanochtend per direct opgestapt. Aanleiding is het schandaal rond rentemanipulatie waarin de bank, net als vermoedelijk twintig andere internationale banken, is verwikkeld. Gisteren nam president-commissaris Marcus Agius al ontslag; hij blijft nu tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is.

Barclays kreeg vorige week een boete van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor pogingen tot manipulatie van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee internationale rentegemiddelden waartegen banken elkaar lenen. Om te verhullen dat Barclays moeite had bij andere banken te lenen, werd gemanipuleerd om de winst op te krikken. Dat gebeurde bij Barclays stelselmatig en handelaren pochten erover. Volgens de Amerikaanse toezichthouder werd „dagelijks gelogen”.

De Britse politiek zag een nieuw bewijs van de graaicultuur onder bankiers en voerde de druk op Diamond (60) om te vertrekken op. Vanochtend zei hij: „De druk op Barclays heeft een niveau bereikt dat de bank kan beschadigen. Dat kan ik niet laten gebeuren.” Hij zei dat de indruk die van Barclays is gewekt „niet verder van de waarheid [had] kunnen afstaan”. Diamond wordt morgen door de Lagerhuiscommissie voor Financiën ondervraagd. De commissie begint een parlementair onderzoek, al gaan er in de oppositie stemmen op voor een gerechtelijk onderzoek. Twintig andere banken worden door verschillende toezichthouders onderzocht wegens rentemanipulatie, waaronder de Zwitserse USB en de Amerikaanse City Group.

Minister van Financiën Osborne zei te hopen dat het vertrek van Diamond „de eerste stap is in de richting van een meer verantwoordelijke bankensector”. De voorzitter van toezichthouder Financial Services Authority zei: „De cynische hebzucht van handelaren die hun collega’s vragen gegevens te vervalsen zodat zij meer winst krijgen, heeft mensen terecht geschokt.”

Rentemanipulatie: pagina 21