Sardientjes in de underground

Burgemeester Boris Johnson sprak me zojuist via het omroepsysteem toe in de underground: ,,Hi folks! Dit is de burgemeester. Dit is het belangrijkste moment in vijftig jaar Londen. We verwelkomen meer dan een miljoen mensen extra in onze stad, en dat betekent een extra druk op het transportnetwerk.” Hij klonk heel vrolijk. Maar zijn eigenlijke boodschap was: ,,Laat je niet verrassen. Plan je reis.”

Waarschuwing voor drukte in metro

Waarschuwing voor drukte in metroWaarschuwing voor drukte in metro

Al maanden probeert Transport for London (TfL), de overkoepelende vervoersmaatschappij voor de stad, reizigers te waarschuwen voor die extra drukte. Tussen 27 juli en 13 augustus worden bovenop de 12 miljoen ritjes die de metro al iedere dag verwerkt, nog eens drie miljoen extra verwacht. Als sardientjes zal men in de underground staan, is de voorspelling.

Al vorig jaar vertelde Mark Evans van TfL dat er met het bedrijfsleven werd gepraat over ,,een verandering van activiteiten”: ,,Hoe kunnen werknemers op hun werk komen, is het mogelijk om eerder te beginnen, kunnen ze lopen naar kantoor, of is het logischer om thuis te werken?”

Maar hij vertelde geruststellend dat er ook 6,5 miljard pond extra was geïnvesteerd in het transport: metrolijnen en stations werden opgeknapt, en de Jubilee-lijn naar Stratford, waar het Olympisch Park ligt, was uitgebreid. ,,Het zal zeker heel druk worden, dat kunnen we niet vermijden, maar we kunnen wel plannen.”

Reclamecampagne Transport for London

Reclamecampagne Transport for LondonReclamecampagne Transport for London

Er werd een afschuwelijke kaart gepubliceerdmet rode stippen van de stations waar het extreem druk zal worden. London Bridge kan je maar beter vermijden, was daarvan de boodschap: in plaats van de paar minuten die je nu op een metro staat te wachten, kan tijdens de Spelen de wachttijd oplopen tot meer dan een half uur. De treinen naar Stratford – zeven lijnen die 240.000 passagiers per uur aankunnen – zijn sowieso vol. En er werd een leuke reclamecampagne gelanceerd, met een paard dat de roltrap neemt, en twee gewichtheffers ingeklemd tussen de forensen.

Kennelijk werd er onvoldoende gereageerd, en wordt nu de burgemeester ingezet om Londenaren te laten luisteren. Al zijn de alternatieven voor de forens ook nog niet zo makkelijk: buschauffeurs dreigen te staken als ze geen bonus krijgen voor het extra werk tijdens de Spelen.