Sagan wint ook derde etappe van Tour de France - Cancellara blijft in het geel

Sagan was vanmiddag opnieuw met overmacht de sterkste op de aankomst bergop in Boulogne-sur-Mer. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De Slowaak Peter Sagan heeft vanmiddag de derde etappe van de Tour de France gewonnen. Sagan, die zondag ook al de eerste etappe won, bleek bij de aankomst in Boulogne-sur-Mer opnieuw de sterkste van het peloton.

Sagan, de drager van de groene trui voor beste sprinter, was in de massasprint bergop veel sterker dan zijn concurrenten. Fabian Cancellara blijft ook na de etappe van vandaag de drager van de gele trui. De rit ging over 197 kilometer van Orchies naar Boulogne-sur-Mer.

De top-5 van de etappe van vandaag:
1. Sagan (Liquigas)
2. Boasson Hagen (Sky)
3. Velits (Omega Pharma-Quick Step)
4. Cancellara (RadioShack)
5. Albasini (Orica)

De top-5 van het algemeen klassement:
1. Cancellara (RadioShack)
2. Wiggins (Sky)
3. Chavanel (Omega Pharma-Quick Step)
4. Van Garderen (BMC)
5. Boasson Hagen (Sky)

Kopgroep van vijf man lange tijd vooruit

De Fransman Sylvain Chavanel, die in het klassement op zeven seconden van Cancellara stond, deed een paar kilometer voor het einde nog een ontsnappingspoging, maar werd vlak voor de finish ingerekend door het peloton.

Het grootste deel van de dag reed een kopgroep van vijf renners voor het peloton uit. De drager van de bolletjestrui, de Deen Michael Mørkøv, was opnieuw in de aanval, net als Sebastien Minard (Cofidis), Giovanni Bernaudeau (Europcar), Andriy Grivko (Astana) en Ruben Perez (Euskaltel). Het vijftal had op een gegeven moment vijf minuten voorsprong, maar viel uiteindelijk uit elkaar en kon het peloton niet voorblijven.

Na valpartijen moesten Konstantsin Sivtsov van Sky en later ook de Spaanse printer José Joaquin Rojas opgeven. Voor de Wit-Rus Sivtsov was het zijn vierde Tour de France. De vorige drie keren reed hij de Franse rittenkoers uit. Ook Rojas verscheen dit jaar voor de vierde keer aan de start van de Tour en ook de Spanjaard haalde alle voorgaande keren Parijs. Geen van beiden won ooit een etappe.

Bekijk hieronder een video van de valpartij waarbij Rojas betrokken was: