PVV’ers na ‘schoffering’ uit fractie

De PVV komt alsnog terecht in de LPF-achtige toestanden die Geert Wilders wilde voorkomen. Vanochtend stapten twee Kamerleden op, meer interne spanningen komen mogelijk naar buiten.

De Tweede Kamerleden Marcial Hernandez (links) en Wim Kortenoeven vanmorgen bij de aankondiging van hun vertrek uit de PVV-fractie.
De Tweede Kamerleden Marcial Hernandez (links) en Wim Kortenoeven vanmorgen bij de aankondiging van hun vertrek uit de PVV-fractie. Foto ANP

Daar ging het goede nieuws. Op de dag dat PVV-leider Wilders met een nieuw verkiezingsprogramma de aanval op de ‘eurofielen’ van de andere partijen opende, werd hij overvallen door het opstappen van twee PVV-Kamerleden.

Na het eerdere vertrek van Hero Brinkman is de partij nu een wankel gezelschap. Aangestuurd door een leider en een gehate secondant, Martin Bosma, die beiden intern veel gezag verloren hebben, zeggen andere fractieleden.

Defensiewoordvoerder Marcial Hernandez en buitenlandwoordvoerder Wim Kortenoeven stonden in een nis van perscentrum Nieuwspoort te wachten totdat Wilders’ presentatie afgelopen was. Journalisten die het centrum verlieten werden rond half twaalf door het duo tegengehouden.

„Wij hebben iets”, zei Hernandez. „,Wij stappen eruit”, vulde Kortenoeven aan. In emotionele betogen benoemden de twee, meteen na Wilders’ optreden, problemen in de partij die de partijleider tot vanochtend aan „die verschrikkelijke linkse media” toeschreef. De partij wordt geleid door een „politbureau”, zei Kortenoeven. Kamerleden worden zodanig kort gehouden dat de PVV een mediabeleid voert waar „de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, nog iets van kan leren”. Kortenoeven zei dat Wilders zich te buiten gaat aan „lege prietpraat” inzake de bestrijding van het moslimterrorisme. Hij zou parlementariërs de mond snoeren en „onnodig vernederen”. Hij zou een man van „nukken en dictaten” zijn. In zijn omgeving zou „visie belachelijk worden gemaakt”. De vrijheid van meningsuiting waaraan Wilders in het openbaar zoveel belang hecht, zou niet gelden voor PVV-Kamerleden. Kortenoeven: „Parlementariërs wordt de mond gesnoerd.” Hernandez benadrukte dat de fractie niet is gehoord voordat Wilders op 21 april het kabinet opblies.

De twee zeiden dat de defensieparagraaf in het programma niet de druppel was, maar „de emmer die de emmer deed overlopen”, zoals Hernandez zei. Ze blijven aan als Kamerlid maar beginnen geen partij. Beiden vinden dat de bestrijding van het terrorisme, waar Wilders zo zegt tegen te zijn, niet gepaard kan gaan met aanhoudende bezuinigingen op de krijgsmacht. Zij maakten bezwaar tegen nieuwe bezuinigingen op defensie die in het concept opdoken. De fractie kreeg slechts een half uur om eventueel bezwaar te maken, en wist tot vanochtend niet hoe de definitieve tekst van het verkiezingsprogramma luidde, klaagde Kortenoeven. Hij zei dat het programma „meer krankzinnige standpunten bevat”.

De stap van de twee markeert eens te meer dat Wilders met de PVV, de facto een eenmanspartij, tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aanzit. Om interne spanningen te onderdrukken hanteert hij een strak intern regime, geholpen door Bosma. Nu zetelverlies niet langer uitgesloten is, vrezen Kamerleden voor hun carrière. In die onzekere situatie komen spanningen naar buiten die al langer sluimerden. Wilders heeft weinig middelen meer om die te beteugelen. Wilders wilde niet reageren, hij zei wel „overvallen” te zijn.