Verkiezingsprogramma PVV: Nederland moet uit de EU

Een deel van de omslag van het verkiezingsprogramma van de PVV.

Nederland moet uit de Europese Unie en geen cent meer naar Brussel overmaken. Dat staat in het vandaag verschenen verkiezingsprogramma van de PVV. Nederland moet weer ‘baas in eigen land’ worden, vindt de partij van Geert Wilders.

Update:
Uit onvrede met het verkiezingsprogramma en de gang van zaken bij de PVV zijn Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de partij gestapt.

De PVV legt de nadruk in de verkiezingscampagne volledig op de strijd tegen Brussel, zei Wilders bij de presentatie van het programma in Den Haag. Het verkiezingsprogramma is ‘onze onafhankelijkheidsverklaring’, zei Wilders.

“De PVV is tot 12 september een one-issue partij: het gaat alleen maar over de EU.”

Vertrekken uit de Europese Unie kost volgens Wilders geen geld, maar zal Nederland juist ‘spekkoper’ maken. Volgens Wilders moet Nederland een positie gaan innemen die vergelijkbaar is met die van Zwitserland. Net als dat land moet Nederland bilaterale handelsverdragen sluiten met de EU.

Ook moet de Europese vlag verdwijnen van openbare gebouwen, te beginnen met de Tweede Kamer. Deze vlag heeft twaalf sterren, uit de tijd dat de Unie nog twaalf lidstaten kende. Wilders wil dat de EU de ‘Nederlandse’ ster van de vlag verwijdert.

Wilders wilde niet zeggen of hij na de verkiezingen bereid is steun te geven aan een pro-Europees kabinet. “Ik formuleer nu geen breekpunten”, zei Wilders, die zijn partij omschreef als pragmatisch en patriottisch.

Andere punten uit programma

Eerder werd al bekend dat de PVV tegen de invoering van een forenzenbelasting is en het zogeheten kwartje van Kok wil teruggeven. Verder bepleit de PVV lagere accijns op lpg en een lagere btw op energie. Er komt een lastenverlaging voor burgers en er wordt gesneden in de overheid.

Een ander punt uit het programma is dat de AOW-leeftijd op 65 jaar blijft. Voor de vorige verkiezingen riep Wilders dit uit tot breekpunt, om daar een dag na de verkiezingen alweer op terug te komen. De ww blijft in het huidige programma ongewijzigd en Wilders verzet zich ook tegen een versoepeling van het ontslagrecht. Ook morrelt hij niet aan de hyotheekrenteaftrek.

De PVV wil dat de maximumsnelheid omhoog gaat naar 140 kilometer per uur. Ook moet de ‘flitsmarge’ op hoofdwegen worden verruimd. Milieuzones worden afgeschaft en er wordt niet bezuinigd op de aanleg van nieuwe wegen. Ook komt er een einde aan duurzaamheidsbeleid. “Duurzaam is een ander woord voor duur.”

Ook ‘minder islam’ in programma

Paragrafen over ‘minder islam’ ontbreken niet in het verkiezingsprogramma. Zo wil de PVV een wettelijk verbod op ‘generale pardons’ invoeren en wil de partij niet meer dan duizend asielzoekers per jaar toelaten. Ook mogen er geen moskeeën worden gebouwd in de bebouwde kom en komt er een minarettenverbod.

Ook de ‘kopvoddentaks’ staat nog steeds in het programma. Verder wil Wilders de koran en de boerka verbieden en wordt mensen met een dubbele nationaliteit het stemrecht ontnomen. Alleen mensen die goed Nederlands spreken en geen boerka dragen, krijgen een uitkering. Wilders wil een verbod op islamitische scholen.

Lees hier het hele verkiezingsprogramma.