Pakistan heropent cruciale bevoorradingsroutes in Afghanistan

Pakistan zal blijven om geen doorvoer in rekening te brengen in het grotere belang van de vrede en veiligheid in Afghanistan en de regio",

Pakistan heeft de Verenigde Staten vanavond laten weten dat het land twee essentiële aanvoerwegen voor Amerikaanse troepen in Afghanistan heropent, meldt persbureau AP. Hiermee komt een einde aan een sluiting van zeven maanden.

De NAVO haalde voor de sluiting meer dan de helft van de niet-wapen gerelateerde voorraden via Pakistan binnen. Sinds de sluiting van de routes werden de Verenigde Staten en hun bondgenoten ertoe gedwongen de voorraden voor troepen via het noorden van Afghanistan in te voeren, een veel duurdere route.

Vorig jaar november sloot Islamabad de overgangen bij Torkham in het Khyber-gebied en Chaman voor Amerikaanse troepen. Dit gebeurde naar aanleiding van een luchtaanval langs de Afghaanse grens waarbij 24 Pakistaanse soldaten omkwamen.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag haar condoleances aangeboden aan haar Pakistaanse collega Hina Rabbani voor de omgekomen soldaten, zo zegt ze tegen AP. Pakistan eist al maanden formele excuses voor de luchtaanval, die de NAVO omschreef als een “onvrijwillige en tragische ongeval”, en waar Pakistan volgens de VS zelf toestemming voor had gegeven. Volgens Clinton hebben beide landen vandaag erkend dat vergissingen tot de dood van de militairen hebben geleid.

Rabbani reageerde op haar beurt door te melden dat de blokkade wordt opgeheven:

“Pakistan staat de bevoorrading door de NAVO toe en vraagt hiervoor geen doorvoertarief aan de Verenigde Staten. Dit gebeurt in het belang van de vrede en veiligheid in Afghanistan en de omliggende regio.”

Taliban dreigt met aanval op NAVO

De Pakistaanse Talibaan heeft op het nieuws gereageerd door te dreigen met een aanval op NAVO-troepen zodra deze weer gebruik gaan maken van de routes. Dat meldde een anonieme woordvoerder van de terreurorganisatie tegenover AP:

“We vallen de voorraden van de NAVO aan over heel Pakistan. We staan niet toe dat Pakistaanse bodem gebruikt wordt voor bevoorrading die tegen de Afghaanse bevolking gericht is.”

Veel onderhandeld tussen VS en Pakistan

De beruchte aanval zette de relaties tussen Pakistan en de VS en de NAVO vorig jaar op scherp, en aan de heropening gingen lange onderhandelingen tussen Washington en Islamabad vooraf.

De VS en Pakistan staan sinds de dood van Osama bin Laden op slechte voet, aangezien de aanwezigheid van ‘s werelds bekendste en meest gezochte terroristenleider in het land Islamabad niet was opgemerkt. De Amerikaanse drone-aanvallen op Pakistaans grondgebied wekken wrevel op bij de leiders in Islamabad.