Over de haag

50Plus heeft een lijst...

Ouderenpartij 50Plus wordt steeds meer een echte partij. Gisteren presenteerde de partij de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Lijsttrekker Henk Krol (62), hoofdredacteur van de Gay Krant, was al bekend. Na hem volgen Norbert Klein (56), jarenlang gemeenteraadslid en Statenlid voor de VVD. Op drie staat advocate Martine Baay (54). Opvallend is dat veel kandidaten actief zijn geweest voor andere partijen, zoals PvdA, CDA en VVD . Minder opvallend is dat – op één na – alle 29 kandidaten boven de 50 zijn. Monique van de Griendt (44) is de benjamin. Zij kent door haar werk „vele praktijkvoorbeelden o.a. in de AOW”, aldus de partij in een persbericht.

...en dus is er gedoe

Maar een volwassen partij krijgt gedoe , zo heeft ook 50Plus ondervonden. Enkele kandidaten blijken teleurgesteld over hun plek. De reden volgens de partij: „Sommige kandidaten met een goede staat van dienst zijn niet aan bod gekomen omdat andere kandidaten nog sterkere papieren hadden.” De ontevredenen hebben nog één kans. Ze kunnen op het verkiezingscongres op 14 juli proberen de leden ervan te overtuigen dat ze een betere plek verdienen.

Wegwezen hier

Op het PvdA-congres was de voorzitter van de kandidatencommissie, oud-minister Margreeth de Boer, bijzonder stellig: „Een lage plaats op de lijst is geen diskwalificatie van het functioneren in de laatste periode.” Een aantal Kamerleden met zo’n lage plek was het daar hartgrondig mee oneens. Ze stemden met de voeten. Jeroen de Lange en Metin Celik, die zich terugtrokken van de lijst, lieten afgelopen zaterdag verstek gaan. En Khadija Arib, ontevreden met haar 30ste plaats, verliet het PvdA-samenzijn nog voor het middagprogramma.

Postfach 51

Precies vijftien jaar geleden kwam „een bouwploeg” van de SP het kantoor van Postbus 51 in Den Haag ombouwen tot „ministerie van Euro-Propaganda”. De SP meende dat Postbus 51 – een overheidsvoorlichtingsdienst – propaganda bedreef. De tijden zijn veranderd. Sinds gisteren bestaat Postbus 51 niet meer. Burgers moeten het nieuwe nummer 1400 bellen, dan komen ze terecht bij de ‘Informatiedienst Rijksoverheid’. Misschien een geruststelling: de dienst wordt nog steeds niet verzorgd door de overheid zelf. Wel door het commerciële Arvato, een Duits concern met vestigingen van Portugal tot Spanje, Italië en Griekenland. Ook een soort van Europa.

Uri wil nog een keer

In de categorie beschikbaar: Uri Rosenthal, nu nog minister van Buitenlandse Zaken. De VVD-politicus antwoordde gisteren in Den Haag tijdens een lunch met journalisten op de vraag of hij opnieuw minister wilde worden op de manier waarop men dit hoort te antwoorden: „Als er een beroep op mij wordt gedaan, zal ik het zeer serieus overwegen.” Welk departement liet hij in het midden. In elk geval was zijn benoeming op Buitenlandse Zaken in 2010 een verrassing. Op de tijdens de kabinetsformatie circulerende lijstjes werd Rosenthal steevast genoemd voor Binnenlandse Zaken of Onderwijs.