Ook bankdirecteur Barclays stapt op na renteschandaal - ‘meer banken volgen’

Barclays-directeur Bob Diamond (L) poseert met CEO John Varley en president-commissaris Marcus Agius.
Barclays-directeur Bob Diamond (L) poseert met CEO John Varley en president-commissaris Marcus Agius. Barclays-directeur Bob Diamond (L) poseert met CEO John Varley en president-commissaris Marcus Agius. Foto Reuters / Dylan Martinez

Barclays-topman Bob Diamond is per direct opgestapt bij de Britse bank. Dat staat in een verklaring. Aanleiding vormt het schandaal rond rentetarieven die de bank manipuleerde.

Gisteren werd al bekend dat Marcus Agius, de president-commissaris van Barclays, vertrekt.

Barclays kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor een poging tot het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa.

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen. Die worden als basis gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Geprobeerd zou zijn om die tarieven te manipuleren om de winst van banken op te krikken.

Druk op Diamond nam toe

Diamond kondigde afgelopen week aan dat hij en drie collega’s dit jaar hun bonus zullen weigeren, maar de druk om ook ontslag te nemen nam snel toe, hoewel Diamond steeds volhield niet te willen opstappen. Oppositieleider Ed Miliband eiste zijn aftreden.

Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar in een reactie:

“Diamond moet overigens morgen nog gewoon verschijnen voor de Lagerhuiscommissie van Financiën. Maar door zijn vertrek is de angel eruit.”

In een brief aan de Lagerhuiscommissie, die deze week uitlekte, erkent Diamond dat de manipulatie van Libor plaatsvond, maar dat dit “door een klein aantal mensen” is gedaan om “de reputatie van de bank te beschermen”.

‘Schandaal zal zich uitbreiden’

De Britse banken zijn niet de enige die worden onderzocht wegens rentemanipulatie. Ook Japanse, Canadese en Zwitserse toezichthouders doen onderzoek.

Ketelaar:

“Het schandaal zal zich in de komende dagen zeker uitbreiden. Twintig andere banken worden door verschillende toezichthouders onderzocht wegens rentemanipulatie, waaronder de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse Citigroup. De Britse bank Royal Bank of Scotland heeft dit weekeinde vier handelaren ontslagen die zich met de praktijk zouden hebben beziggehouden.”