Nederlandse estafetteploeg mag na EK-winst toch naar Spelen

De Nederlandse estafettelopers afgelopen zondag na het behalen van de Europese titel. Foto Reuters / Laszlo Balogh

De Nederlandse mannenestafetteploeg, die afgelopen zondag Europees kampioen werd in Helsinki, mag toch naar de Olympische Spelen. Dat heeft het NOC*NSF vanmiddag bekendgemaakt. De estafettelopers hadden zich in eerste instantie niet gekwalificeerd.

Naar aanleiding van de grootse prestatie van de estafettelopers op het EK, verzocht de Atletiekunie NOC*NSF om de hardlopers toch naar Londen te laten gaan. Het Nederlands Olympisch Comité heeft besloten aan dat verzoek van de atletiekbond te voldoen. De lopers hadden eerder niet aan de gestelde normen en limieten voldaan, maar mogen door hun “geweldige prestatie” nu toch naar de Spelen omdat volgens NOC*NSF sprake is van “bijzondere omstandigheden”.

Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse ploeg, zegt in een reactie dat hij hoopt dat de estafettelopers kansmaken op een medaille in Londen:

“Op grond van de geweldige prestatie tijdens het EK Atletiek zien wij voor dit team reële podiumkansen voor de Olympische Spelen van London 2012. De Spelen zijn zo dichtbij dat we er vanuit kunnen gaan dat zij de huidige vorm weten vast te houden. Ik heb deze Europees kampioenen op de 4 x 100 meter er dan ook graag bij in Londen.”

De vier Nederlandse lopers, Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk, liepen zondag in Helsinki een tijd van 38.34, een nieuw Nederlands record. De estafettevrouwen werden ook Europees kampioen en liepen eveneens een Nederlands record (42.80). De Nederlandse loopsters hadden zich al gekwalificeerd voor de Spelen.

Kijk hieronder de gouden EK-race van de Nederlandse estafettelopers terug: