Nederlandse bedrijven: stopzetten JSF-project onbegrijpelijk besluit

De Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF vinden het “onbegrijpelijk” dat de politiek mogelijk de stekker uit het JSF-project trekt. In een verklaring zeggen ze vanavond het besluit om met de JSF te stoppen duizenden banen kan kosten.

Een Amerikaanse JSF, de F35-B Lightning II, voert een eerste verticale landing uit op het dek van de USS Wasp. Foto AFP / Mass Communication Seaman Natasha R. Chalk / US Navy

De Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF vinden het “onbegrijpelijk” dat de politiek mogelijk de stekker uit het JSF-project trekt. In een verklaring zeggen ze vanavond het besluit om met de JSF te stoppen duizenden banen kan kosten.

Het Nifarp, de vereniging van Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de ontwikkeling van de JSF, stelt vanavond dat het “onbegrijpelijk” is “dat in deze tijd van crisis en oplopende werkloosheid politieke partijen kennelijk de stekker uit keiharde werkgelegenheid willen trekken. En dat terwijl er momenteel geen enkele aanleiding is voor zo’n drastisch besluit.”

Eric Vink, de voorzitter van Nifarp, zegt in een toelichting tegen het Financieele Dagblad dat het “dramatische” besluit om te stoppen de Nederlandse industrie voor 9 miljard euro aan orders zou kosten. Ook gaan volgens Vink zesduizend banen verloren “die dadelijk worden opgevuld in het buitenland”.

Kamermeerderheid nu voor stopzetten JSF-project

De aanschaf van JSF-gevechtsvliegtuigen door Nederland staat op de tocht omdat de PvdA vanmiddag bekendmaakte dat het voorstander is van het staken van het JSF-project. Daardoor is nu een Kamermeerderheid tegen doorgaan met het miljardenproject. Ook de PVV, GroenLinks en SP zijn namelijk tegen het project.

Demissionair minister van Defensie Hillen pleitte deze week juist voor het definitief aanschaffen van de JSF. Nederland heeft twee JSF-testtoestellen aangeschaft en heeft voor de aankoop van 85 toestellen 4,5 miljard euro gereserveerd.

In 2002, toen Nederland besloot om deel te nemen aan het JSF-project, was de verwachting dat de eerste toestellen vanaf 2014 bij de luchtmacht zouden worden afgeleverd. Die datum is inmiddels bijgesteld tot 2019, en ook die is verre van hard.