Moszkowicz voor tuchtrechter wegens contante betalingen

19-02-2007, AMSTERDAM. BRAM MOSZKOWICZ TIJDENS DE PERSCONFERENTIE. FOTO BAS CZERWINSKI
19-02-2007, AMSTERDAM. BRAM MOSZKOWICZ TIJDENS DE PERSCONFERENTIE. FOTO BAS CZERWINSKI Bram Moszkowicz is blij met de conclusie van de deken dat er “geen aanwijzingen” zijn gebleken dat hij zwart geld kreeg. Foto NRC / Bas Czerwinski

Advocaat Bram Moszkowicz moet zich voor de tuchtrechter verantwoorden wegens “het stelselmatig in ontvangst nemen van contante betalingen zonder dat sprake was van feiten en omstandigheden die dat rechtvaardigen”.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Germ Kemper, heeft een zogeheten dekenbezwaar ingediend bij de Raad van Discipline voor advocaten. Volgens Kemper heeft Moszkowicz ook nagelaten de gedragsregel na te leven om contante betalingen boven 15.000 euro te melden bij de deken.

Onderzoek volgde na belastingontduiking

De deken begon zijn onderzoek naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad. Vorig jaar meldde deze krant dat advocaat Bram Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan één miljoen euro belasting had ontdoken. Hij kreeg daarom van de belastingdienst een boete en een naheffing voor de niet opgegeven inkomsten. Het vermoeden van de fiscus was dat het ging om contante betalingen van cliënten, waarvan hij maar een deel administratief had verwerkt. Om er zeker van te zijn dat Moszkowicz de schuld zou betalen, heeft de fiscus een hypotheek van een miljoen euro gekregen op zijn kantoorpand aan de Herengracht.

Bij Kemper zijn ook klachten van een aantal cliënten van Moszkowicz binnengekomen over het in rekening gebrachte honorarium dat ook in contanten was betaald. De deken verwijt Moszkowicz ook dat hij bij het onderzoek naar de klachten “traag, ontwijkend en soms in het geheel niet heeft gereageerd”. Hierdoor schaadt Moszkowicz “het vertrouwen in de behoorlijke beroepsuitoefening”.

Moszkowicz: dit is een principieel geschil

Moszkowicz spreekt desgevraagd van “een principieel geschil” met de deken.

“Het melden van contante betalingen bij de deken zou een inbreuk betekenen op de geheimhoudingsplicht die ik heb ten aanzien van mijn cliënt.”

De advocaat zegt blij te zijn met de conclusie van de deken dat er “geen aanwijzingen” zijn gebleken dat hij zwart geld kreeg. Maar de deken laat weten dat “het onderzoek niet gericht was op praktijkinkomsten die mogelijk niet in de financiële administratie zijn verantwoord”.

De Raad van Discipline kan Moszkowicz eventueel vier soorten sancties opleggen. De procedure kan uitmonden in een waarschuwing, berisping of schorsing van maximaal een jaar. In zeer ernstige gevallen wordt de advocaat helemaal van het tableau geschrapt. Dit betekent dat hij niet langer als advocaat mag werken.