Medewerkers Strafhof vrijgelaten

De Australische advocaat Melinda Taylor (links) en haar Libanese tolk Helen Assaf na hun vrijlating.
De Australische advocaat Melinda Taylor (links) en haar Libanese tolk Helen Assaf na hun vrijlating. Foto AFP

Vier medewerkers van het Internationaal Strafhof, die sinds 7 juni door een Libische militie werden vastgehouden op verdenking van spionage, zijn gisteren vrijgelaten. Hiermee komt een einde aan een pijnlijke diplomatieke confrontatie die de wanorde in Libië en de onmacht van het Strafhof blootlegde.

De president van het Strafhof, de Zuid-Koreaanse rechter Song Sang-hyun, was voor de vrijlating naar de stad Zintan afgereisd, waar ze werden gegijzeld. Hij bood zijn excuses aan „voor de moeilijkheden die waren ontstaan door deze serie voorvallen” en bedankte de Libische autoriteiten voor hun vrijlating.

De Australische advocaat Melinda Taylor was samen met een Russische diplomaat, een Spaanse advocaat en een Libanese tolk naar Zintan gereisd om Seif al-Islam Gaddafi, de zoon van de gedode Libische leider, juridische bijstand te verlenen. Gaddafi wordt sinds vorig jaar vastgehouden door de militie van Zintan, die Taylor gijzelde ondanks haar onschendbaarheid en het feit dat ze toestemming had Gaddafi te bezoeken.

Ze zou Gaddafi gecodeerde brieven van aanhangers van het oude regime hebben overhandigd en ze zou een pen met een camera bij zich hebben gehad. Wat er in die brieven staat, is niet duidelijk. Haar collega’s mochten gaan, maar besloten uit solidariteit bij haar te blijven.

Het was Taylors tweede bezoek naar Gaddafi, die door het Strafhof is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Libië vorig jaar. Libië weigert Seif echter uit te leveren omdat het land hem zelf wil berechten. Libië zegt dat het Strafhof alleen verdachten mag vervolgen als een land dat zelf niet kan of wil. Terwijl het Strafhof zich buigt over de vraag of Libië in staat is een eerlijk proces te organiseren, reisden Taylor en haar collega’s naar Zintan in de overtuiging dat Gaddafi niet wordt bijgestaan door een advocaat.

Mensenrechtenorganisaties hebben geen goed woord over voor de manier waarop de medewerkers zijn behandeld. „Niet alleen heeft Libië ze hun vrijheid ontzegd en ze ervan weerhouden hun functie uit te oefenen, maar het heeft ook Seif al-Islam Gaddafi zijn recht op verdediging ontzegd en het besluit van het Strafhof vertraagd of hij berecht kan worden door Libische rechtbanken”, zei Marek Marczynski van Amnesty International. (AP, Reuters, AFP)