Martin verbijt de pijn

De onfortuinlijke Duitse renner Tony Martin vocht gisteren de hele etappe tegen de pijn. De kopman van Omega Pharma-Quick Step kwam zondag ten val en brak daarbij het wortelbeentje in de linkerhand. Op zijn tandvlees probeert hij de Tour de vervolgen.

„Het probleem speelt op wanneer ik op slechte en hobbelige wegen rijd. Het was moeilijk om de fiets onder controle te houden ”, zei de 27-jarige Martin, die zich inmiddels een brace heeft aangemeten. Hij vreest de etappe van vandaag, zei hij gisteren. „Ik ga nog aan de fiets sleutelen. Ik hoop zo een comfortabelere positie voor mijn hand te vinden.”

Walter Godefroot, oud-renner en oud-ploegleider, is in zijn column in Het Belang van Limburg kritisch op de wereldkampioen tijdrijden. „Hij zou beter naar huis gaan. Wat Martin doet heeft totaal geen zin. Als hij in de Tour wil blijven fietsen met het oog op de Olympische Spelen, is hij verkeerd bezig. Jammer voor hem, maar ik geloof niet meer in zijn kansen op een medaille in de tijdrit.”

Martin lijkt last te hebben van de ‘vloek van de regenboogtrui’. Hij zei gisteren dat zijn jaar „behekst” is. Tijdens de proloog leek hij op weg naar een toptijd, maar kreeg hij een lekke band. In de afsluitende tijdrit van de Ronde van de Algarve moest hij in februari uitwijken voor een hond, en finishte hij op een fractie van winnaar Bradley Wiggins. En bij een training in Zwitserland werd hij begin april aanreden door een auto. Daarbij liep Martin verschillende breuken in zijn gezicht op.