Linkse kandidaat Obrador wil hertelling stemmen Mexico

Obrador vroeg vanavond op een persconferentie in Mexico-Stad om een hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Foto AP / Dario Lopez-Mills

De linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, die zondag de presidentsverkiezingen in Mexico verloor van favoriet Enrique Peña Nieto, wil dat alle bij de verkiezingen uitgebrachte stemmen herteld worden. Hij weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag, meldt de BBC vanavond.

Obrador kreeg volgens de officiële resultaten van de verkiezingen tussen de 30,9 en 31,9 procent van de stemmen. Peña Nieto won de verkiezingen volgens de kiescommissie met tussen de 37,9 en 38,6 procent van de stemmen. Josefina Vázquez Mota van de regeringspartij van vertrekkend president Calderon haalde tussen de 25,1 en 26,0 procent van de stemmen.

Een hertelling van de stemmen is volgens Obrador nodig omdat dit “goed is voor de democratie en het land”. Obrador heeft Peña Nieto beschuldigd van het schenden van de regels rond de presidentsverkiezingen en vermoedt “inconsistenties” bij het vaststellen van de uitslag.

Obrador verloor in 2006 ook met een kleine marge de presidentsverkiezingen en weigerde ook toen zijn verlies te accepteren. Zijn aanhangers hielden nog maandenlang straatprotesten waarin ze protesteerden tegen de verkiezing van president Calderon.

‘Peña Nieto symbool van corruptie en onderdrukking’

Ondertussen demonstreren jongeren in Mexico al dagen tegen de verkiezing van Peña Nieto. Ze zien in hem het symbool van het autoritaire beleid dat zijn partij PRI voerde gedurende de 71 jaar dat de PRI aan de macht was, zei onze buitenlandredacteur Ykje Vriesinga eerder:

“De demonstranten – voornamelijk studenten – vrezen een terugkeer van de corruptie en onderdrukking waarmee de PRI zo lang aan de macht wist te blijven. Achter de stralende glimlach van de 45-jarige Peña Nieto, getrouwd met een soapactrice, gaan volgens hun de duistere belangen schuil van rijke zakenmensen, grote mediabedrijven en corrupte gouverneurs.”