Kunstruzie om werk van De Kooning

Detail van één van de tekeningen van Willem de Kooning uit de serie Drawings with Eyes Closed.
Detail van één van de tekeningen van Willem de Kooning uit de serie Drawings with Eyes Closed. The Willem de Kooning Foundation/Artists Rights Society

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een schenking van 24 tekeningen van de hand van Willem de Kooning aan zich voorbij laten gaan.

Het museum zou zo traag en afhoudend op het aanbod van kunstverzamelaar Christiaan Braun hebben gereageerd dat hij de werken uiteindelijk schonk aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waar hij al jaren lid is van de Drawings Committee.

Dat schrijft de Volkskrant, die zich baseert op een briefwisseling en e-mails tussen Braun, het Stedelijk Museum, de Raad van Toezicht van het museum en de gemeente Amsterdam, die officieel eigenaar is van de museumcollectie en het gebouw.

De directeur van het Stedelijk, Ann Goldstein, zegt dat Braun nooit echt van plan is geweest om de tekeningen te schenken. Hij zou slechts toenadering hebben gezocht om de museumdirectie en de gemeente later in een kwaad daglicht te kunnen stellen. Verder wil de museumdirecteur niet op de kwestie ingaan. De gemeente Amsterdam en Braun willen geen commentaar geven.

De 24 houtskooltekeningen, die samen een waarde hebben van 2,5 miljoen euro, zijn door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem de Kooning (1904-1997) met de ogen dicht gemaakt. Braun kocht ze in 1999 uit zijn nalatenschap. Voorwaarde was dat hij ze binnen twintig jaar aan een museum zou schenken.

Braun liet eind 2010 in een brief aan de gemeente (met een kopie aan het museum) weten dat hij overwoog de werken aan het Stedelijk te schenken. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Cultuur) zou in een brief verheugd hebben gereageerd, maar van Goldstein hoorde Braun niets.

Toen Braun uiteindelijk na zeven maanden een ontmoeting met Goldstein had, zou zij hebben aangeboden de tekeningen van De Koning onder te brengen in een ander museum: het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles. Zij was daar senior curator voordat ze in 2009 directeur werd van het Stedelijk. Goldstein ontkent deze lezing.