Kortkolom sport

Franse boot Groupama wint Volvo Ocean Race

Galway. De Franse schipper Franck Cammas heeft vannacht met zijn team Groupama 4 de Volvo Ocean Race op zijn naam geschreven. De 39-jarige zeezeiler eindigde in de negende en laatste etappe van Lorient in Frankrijk naar het Ierse Galway over 550 mijl op de tweede plaats achter de Nieuw-Zeelandse boot Camper van de Australische schipper Chris Nicholson. Met alleen nog een havenrace zaterdag in Galway voor de boeg, is het Franse zeilteam in het klassement van zes jachten niet meer te achterhalen. Cammas is de tweede Fransman die de zeilwedstrijd om de wereld heeft gewonnen. Het 39 jaar oude evenement duurde deze keer acht maanden en omvatte bijna 40.000 zeemijl (ongeveer 73.000 km). In 2014 zal de volgende editie van start gaan. (NRC)

Klavan naar Augsburg, Pedersen bij Mechelen

Rotterdam. De Est Ragnar Klavan en de Deen Nicklas Pedersen spelen komend seizoen niet meer in de eredivisie. Klavan verruilt AZ voor het Duitse FC Augsburg. Pedersen vertrekt bij FC Groningen om voor KV Mechelen in België te gaan voetballen. Klavan speelde 78 wedstrijden voor AZ, dat hem begin 2009 overnam van Heracles. De verdediger, die twee jaar tekende bij Bundesligaclub Augsburg, had in Alkmaar nog een contract tot medio 2013. Pedersen speelde zeventig eredivisiewedstrijden, waarin hij elf keer scoorde. De aanvaller volgt het voorbeeld van Thomas Enevoldsen, die onlangs ook de overstap maakte van Groningen naar KV Mechelen. Pedersen had in Nederland nog een contract voor één seizoen. (Novum)

Heldenontvangst voor Spaanse voetballers

Madrid. De Spaanse selectie is een dag na het winnen van het EK bij thuiskomst in Madrid groots onthaald. Tienduizenden fans stonden langs de kant van de weg om de voetballers toe te juichen. Spanje versloeg zondag in de finale Italië met 4-0 en behaalde daarmee de derde grote titel op rij. De spelers kwamen gisteren vanuit Kiev aan op het vliegveld. Vervolgens ging de reis naar koning Juan Carlos, die zijn bewondering in lovende bewoordingen uitdrukte: „Gefeliciteerd namens heel Spanje. Jullie hebben het hele land blij gemaakt.” (Novum)

China in paniek om vlees-vrij sportersdieet

Shanghai. Chinese coaches en officials zijn in paniek wegens een vleesvrij dieet voor sporters. Het zou de prestaties in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen sterk verminderen. De sporters durven geen varkens-, lams- en rundvlees meer te eten, nadat het wereld-antidopingagentschap (WADA) vorig jaar november sprak over met clenbuterol besmet vlees in China en Mexico. De Chinese regering heeft de sporters opgedragen te leven op vis en eiwitpoeder. Coach Yu Juemin van de Chinese volleybalsters luidde na meerdere nederlagen in de World Grand Prix de noodklok over het vegetarische dieet van drie weken. „De speelsters hebben aanzienlijk minder kracht en conditie door het dieet.” (Reuters)

Phelps: zeven in plaats van acht disciplines

Omaha. Michael Phelps ziet tijdens de Spelen in Londen af van deelname aan de 200 meter vrije slag. Daardoor is de Amerikaanse zwemmer volgende maand op zeven onderdelen actief zijn. Hij zal hiermee zijn record, acht gouden medailles in Peking, niet kunnen evenaren. Zonder de 200 meter vrije slag kan Phelps zich meer focussen op de estafetteonderdelen, luidde de verklaring van zijn coach Bob Bowman. Phelps is met veertien gouden medailles de meest succesvolle olympiër ooit. (AFP)