Kortkolom economie

Aantal werklozen in eurozone op record

Rotterdam. De werkloosheid in de eurozone heeft een nieuwe recordhoogte bereikt van 11,1 procent van de beroepsbevolking. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten ligt het werkloosheidspercentage op 8,2 procent en in Japan op 4,4 procent. Dat heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat bekendgemaakt. Het gaat om de cijfers van mei 2012. In april lag het percentage werklozen nog op 11,0 procent, en in mei 2011 op 10,0 procent. Eurostat schat dat de eurozone ruim 17.500.000 werklozen telt, 88.000 meer dan in april. Nederland (5,1 procent) kende de laagste werkloosheid na Oostenrijk (4,1 procent). Een jaar geleden was de werkloosheid in Nederland nog 4,2 procent. In Spanje zit bijna een kwart (24,6 procent) zonder werk en in Griekenland meer dan een vijfde (21,9 procent). De grootste ‘stijgers’ het afgelopen jaar zijn Griekenland (van 15,7 procent naar 21,9), Spanje (van 20,9 naar 24,6) en Cyprus (7,5 naar 10,8). De werkloosheid ligt veruit het hoogst onder jongeren. Van de Europeanen onder de 25 jaar heeft 22,6 procent geen baan. In Griekenland en Spanje zit meer dan de helft van de jongeren (52,1 procent) werkloos thuis. In Nederland is dit 9,2 procent. (NRC)

Ierland gaat weer zelf geld ophalen

Rotterdam. Ierland gaat voor het eerst sinds het land aanspraak moest maken op noodhulp weer zelf proberen geld op te halen van de financiële markten. Het gaat om een veiling op 5 juli van 500 miljoen euro aan driemaandsleningen. Dat meldt het Ierse agentschap dat zich bezighoudt met de staatspapierveilingen. Ierland vroeg in november 2010 na internationale druk officieel hulp aan van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Twee maanden daarvoor had het land voor het laatst geld proberen op te halen. De leenkosten waren echter te hoog, door problemen met de door schulden geplaagde bankensector in het land. Het land kreeg destijds een lening van 100 miljard euro om tot 2013 op de been te blijven. Vanaf dan zou Ierland weer geld moeten kunnen ophalen tegen een betaalbaar tarief. (Novum)

Nog steeds storing loket Agentschap

Rotterdam. De website van het Agentschap NL, waar mensen zich sinds maandag kunnen melden om subsidie aan te vragen voor hun zonnepanelen, kampt nog steeds met een storing, die gisterochtend begon. De site heeft sinds maandag 460 subsidieaanvragen voor zonnepanelen van particulieren binnen gekregen, goed voor een bedrag van 230.000 euro. Dat meldt het agentschap vandaag. Voordat de subsidie van kracht werd, kreeg de website soms 20.000 aanvragen per dag te verwerken, meldt een woordvoerder. Het subsidiebedrag is 15 procent van het aankoopbedrag van een installatie, in totaal is 22 miljoen euro beschikbaar. De markt voor zonnepanelen viel in aanloop naar 2 juli grotendeels stil, de verwachting was dat veel mensen hun aanschaf uitstelden totdat de subsidie effectief was. (NRC)

R’dam exporteert meer naar landen buiten EU

Rotterdam. De Rotterdamse Kamer van Koophandel heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal exportdocumenten afgegeven aan bedrijven die via de Rotterdamse haven handelen met bedrijven in landen die buiten de Europese Unie liggen. Het aantal afgegeven documenten groeide vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 22 procent naar 53.000, ruim 50 procent meer dan tijdens het dieptepunt van de economische crisis in de eerste helft van 2009. De KvK geeft exportdocumenten af aan bedrijven De exportdocumenten geven geen inzicht in het volume en de waarde van de handel, maar is wel een aanwijzing voor de trend in de handel. (Novum)