Kortkolom buitenland

Verkiezingen Mexico ‘vuil en oneerlijk’

Mexico-Stad. De nummer twee bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen , de linkse Andrés Manuel López Obrador, heeft winnaar Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij gisteren beschuldigd van stemfraude. Volgens Obrador heeft Nieto, die 6 procentpunt meer behaalde dan hijzelf, op grote schaal stemmen gekocht. Obrador noemde de verkiezingen „vuil en oneerlijk”. Hij weigert zich neer te leggen bij een nederlaag. Obrador zegt morgen te besluiten of hij de uitslag gaat aanvechten bij de kiescommissie. In 2006 verloor Obrador met 1 procentpunt van ex-president Felipe Calderón. Ook toen weigerde hij zich neer te leggen bij zijn nederlaag. Dat leidde tot wekenlange protesten. (AP, AFP)

Saoedische dissident van zwarte lijst VN

New York. De Saoedische dissident Saad al-Faqih is gisteren evenals zijn Beweging voor Islamitische Hervorming in Arabië geschrapt van de zwarte lijst van de VN van 252 personen en 69 groepen die het terreurnetwerk Al-Qaeda steunen. De onafhankelijke ombudsman die in 2009 werd gemachtigd om bezwaren tegen een plaats op de lijst te beoordelen, had dat geadviseerd. Faqih was medisch hoogleraar in Riad tot hij wegens oppositieactiviteit kort werd gevangen gezet. In 1993 week hij uit naar Londen. De VS waren tegen het besluit hem van de lijst te halen. (AP, AFP)

Zeker dertig doden bij serie aanslagen in Irak

Bagdad. Bij een zware bomaanslag in de stad Diwaniya in het overwegend shi’itische zuiden van Irak zijn vandaag zeker 25 mensen om het leven gekomen, zo meldden plaatselijke bronnen. Eerder op de dag waren bij de shi’itische heilige stad Kerbala vijf mensen gedood en twintig gewond bij een aanslag op shi’itische pelgrims. Naar algemeen wordt aangenomen hebben sunnitische extremisten de afgelopen weken hun aanslagen op shi’itische doelen geïntensiveerd. De komende dagen worden in Kerbala honderdduizenden pelgrims verwacht. (Reuters, AP)

Russische ngo’s straks ‘buitenlandse agenten’

Moskou. De Russische regeringspartij Verenigd Rusland heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend waardoor ngo’s die financiering uit het buitenland krijgen zich moeten aanduiden als „buitenlandse agenten”, een term die in Rusland synoniem is voor spionage. Ngo’s die door de wet geraakt worden, zoals Transparency International, zien er een poging in van het Kremlin om mensenrechtenorganisaties in diskrediet te brengen. Poetin was eerder kritisch over ngo’s, na massaprotesten tegen hem. Ze zouden in dienst zijn van vreemde mogendheden die erop uit zijn om Rusland te destabiliseren. (Reuters)