Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kortenoeven en Hernandez stappen uit PVV - ‘LPF-achtige toestanden’

Screenshot van NOS-video over persconferentie Hernandez.

PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stappen uit de PVV. Dat hebben de twee bekendgemaakt tijdens een persconferentie, vlak na de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PVV.

Defensiewoordvoerder Hernandez meldde even na 11.00 uur op Twitter het vertrek van het tweetal:

Twitter avatar HernandezPVV Marcial Hernandez @geertwilderspvv: hierbij bericht ik je mede namens Wim Kortenoeven dat wij per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen.

“Kortzichtigheid en symboolpolitiek vieren hoogtij bij de PVV”, stelde Hernandez op een geïmproviseerde persconferentie in Den Haag waar Kortenoeven en hij hun vertrek toelichtten.

“Geert weet niet wie Henk en Ingrid zijn. Hij leeft in een totaal isolement en is de feeling met de realiteit volledig kwijtgeraakt.”

Vrijheid van meningsuiting geldt ‘alleen voor Wilders en politbureau’

De twee hebben moeite met het verkiezingsprogramma. Volgens een geëmotioneerde Hernandez mochten de PVV-Kamerleden het verkiezingsprogramma “een half uurtje even snel inkijken” en kritiek werd “afgewimpeld”. (Lees hier zijn volledige verklaring)

Buitenlandwoordvoerder Kortenoeven zei dat de vrijheid van meningsuiting binnen de PVV uitsluitend geldt “voor Wilders en de leden van zijn politbureau”. Kamerleden worden zodanig kort gehouden dat de PVV een mediabeleid voert waar “de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, nog iets van kan leren”. (Lees hier zijn volledige verklaring)

Het tweetal blijft tot de verkiezingen in de Tweede Kamer zitten. Bekijk hier de volledige persconferentie van Hernandez:

En die van Kortenoeven:

Geert Wilders verrast, Brinkman: wijs besluit

Geert Wilders werd compleet overvallen door het vertrek van de twee PVV-Kamerleden. Na de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PVV liet hij weten van niks te weten.

De eerder uit de PVV gestapte Hero Brinkman meldt:

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Ik wens Hernandez en Kortenoeven veel succes vandaag met hun wijze besluit. Respect!

‘Wilders heeft ze nu; LPF-achtige toestanden’

NRC-politiek redacteur Tom-Jan Meeus, die aanwezig was bij de persconferentie, in een reactie:

“Er zijn nu al drie PVV’ers opgestapt. Alle drie stellen zij hetzelfde fundamentele probleem aan de orde; het ontbreken van partijdemocratie. Er vindt geen open debat plaats in de fractie. Eén man heeft het voor het zeggen. Dat is het klassieke probleem van een eenmanspartij. Wilders heeft altijd gezegd dat hij LPF-achtige toestanden wilde voorkomen. Maar die heeft hij nu.”

Problemen met defensieparagraaf

De twee vertrekkende PVV-Kamerleden hebben onder meer moeite met de defensieparagraaf in het nieuwe verkiezingsprogramma. De twee vertelden dat de defensieparagraaf in het verkiezingsprogramnma “de emmer was die de emmer deed overlopen”, zoals Hernandez zei.

In deze paragraaf staat het volgende:

De JSF wordt niet aangeschaft. Het aantal F-16’s wordt gereduceerd. In ons defensiebeleid staat het Nederlandse belang voorop. Aan ‘Vredesmissies’ doen we voor de helft minder mee en alleen nog als er een aantoonbaar Nederlands belang is. Door een herijking van taken kan er ook op defensie geld worden bespaard. Cruciaal zijn de handelsbelangen van ons land. Die zijn op dit ogenblik bijvoorbeeld ernstig in gevaar door de opkomst van de jihad-piraten rondom de Golf van Aden. De Koninklijke Marine wordt in staat gesteld hier korte metten mee te maken. De NAVO blijft de hoeksteen van onze defensie.

De PVV’ers zijn van mening dat de bestrijding van het internationaal terrorisme, waar Wilders zo zegt tegen te zijn, niet gepaard kan gaan met aanhoudende bezuinigingen op de krijgsmacht. Zij maakten bezwaar tegen nieuwe bezuinigingen van 600 miljoen euro op Defensie, vermeld in het concept verkiezingsprogramma.

Lees het verkiezingsprogramma van de PVV

Eerder vandaag werd het verkiezingsprogramma van de PVV gepresenteerd.

VerkiezingsProgramma PVV 2012 Final Web