Koninklijke bibliotheek krijgt kopie zeldzaam gebedsboek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een kopie van een zeldzaam zestiende-eeuws Vlaams manuscript gekregen. Het gaat om een facsimile van het Grimani-brevier. De kopie is op zich al ruim 20.000 euro waard. Het omvangrijke manuscript van 1.672 bladzijden is „een van de mooiste geïllumineerde Vlaamse handschriften ooit gemaakt”.

De Koninklijke Bibliotheek is een van de uitverkoren instellingen die een kostbare, zo getrouw mogelijke kopie krijgt van de regio Veneto, inclusief fluwelen band en sloten, gemaakt door uitgeverij Salerno Editrice uit Rome. ,,Een kunstwerk op zich”, aldus de bibliotheek. Het zal te zien zijn in een vitrine bij de leeszaal Bijzondere Collecties. Andere exemplaren gingen naar de British Library in Londen en de Library of Congress in Washington.

Aan het originele brevier met dagelijkse gebeden voor geestelijken is naar schatting door de bibliotheek dertig jaar gewerkt. Het boek was begin zestiende eeuw al ‘vrijwel onbetaalbaar’.

Het brevier is rond 1520 gekocht door kardinaal Domenico Grimani uit Venetië voor vijfhonderd gouden dukaten. Grimani bepaalde tevens dat het boek ‘nooit verkocht mocht worden’ en zou toevallen aan de Republiek Venetië.

Sinds eind zestiende eeuw bevindt het brevier zich in de Biblioteca Nazionale Marciana in Venetië. (NRC)