Kijktips

Film

I Love You Philip Morris (Glenn Ficara, 2009, VS/F).

Jim Carrey en Ewan McGregor die elkaar tongzoenen – een doorbraak voor de homo’s in Hollywood. De plot: de gelukkig getrouwde politieagent Carrey wordt na een auto-ongeluk plotsklaps homoseksueel en besluit om alles uit het leven te halen wat erin zit, zelfs als hij daarvoor de wet moet overtreden. Als hem dat in de bajes doet belanden, loopt hij daar de liefde van zijn leven tegen het lijf: Ewan McGregor. RTL7, 20.30-22.140u.

Scary Movie (Keenan Ivory Wayans, 2000, VS).

Succesrijke horrorparodie citeert zo vulgair mogelijk vele griezelklassiekers. Een van de werktitels was Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th, maar Scary Movie gaat het meest over de postmoderne horrorfilm Scream, de hit uit 1996. De film zit zo vol grappen dat het onmogelijk is om er niet om een paar te lachen, al haalt Wayans nooit het niveau van de broers Farrelly of van het trio Zucker, Abrahams en Zucker in hun beste dagen. RTL7, 22.40-00.20u.

Informatief

Koppen XL: Expeditie naar de Noordpool.

Een Britse expeditie vertrekt vanuit het uiterste noorden van Canada met een roeiboot naar de magnetische Noordpool. De expeditie is niet zonder gevaar: enorme pakken ijs kunnen het bootje vermorzelen en er lopen en zwemmen ijsberen rond. Zij zijn de eerste slachtoffers van de opwarming, want hun jachtgebied wordt steeds kleiner. Eén, 21.00-21.35u.

Churchill’s darkest hour.

In de zomer van ’40 werd Winston Churchill voor een dilemma geplaatst. Tussen de nazi’s en Groot-Brittannië lag alleen nog het Kanaal. Om te voorkomen dat de Franse vloot – die op de rede van Mers-el-Kébir (Algerije) lag – in Duitse handen viel, besloot Churchill de vloot te bombarderen. Dertienhonderd Fransen kwamen daarbij om. Canvas, 21.20-22.10u.