Indonesië koopt geen Nederlandse tanks - ‘schadelijk voor relatie’

Een Leopard 1 bergingstank op de openbare weg. Foto Defensie

Indonesië ziet af van de aankoop van Nederlandse tanks. Het Indonesische leger kiest voor Duitse tanks. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is gisteren op de hoogte gesteld van het besluit van de Indonesische regering. Hillen ‘betreurt het zeer’ dat Nederland ‘een fors bedrag is misgelopen’.

In totaal koopt Indonesië zo’n honderd Leopard-tanks van Duitsland. De eerste vijftien worden naar verwachting in oktober in Indonesië afgeleverd, aldus persdienst Novum. Met de deal is zo’n 225 miljoen euro gemoeid. Volgens de Indonesische onderminister Sjafrie Sjamsoeddin bood Duitsland meer zekerheden dan Nederland op het punt van levering, tijd en de hoeveelheid tanks, meldt de Jakarta Post.

De eventuele verkoop van tachtig overtollige tanks aan Indonesië was een heet hangijzer in de Tweede Kamer. Een meerderheid verzette zich tegen de verkoop, omdat gevreesd wordt dat Indonesië het wapentuig zou zetten tegen de eigen bevolking. Het kabinet wilde de tanks wel verkopen, en wees erop dat de mensenrechtensituatie in de voormalige kolonie juist sterk verbeterd is, hoewel er nog steeds spanningen zijn op de Molukken en Papoea.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) Duitsland moet vragen om de deal af te blazen. “Doordat het demissionaire kabinet het besluit ‘in beraad’ houdt en verzaakt heeft andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat zij ruimte bestaan aan Duitsland om hun tanks wel te verkopen aan Indonesië, dat nog steeds de mensenrechten schendt”, zegt hij.