Ik ga naar mijn huisje met een goed gevulde drankkast

Naam: Paloma Díaz Crespo (47)

Is: hoofd van de kamermeisjes.

Werkt: bij vijfsterren-hotel Villa Magna in Madrid

„Ik ga zelf in de laatste week van juli en drie weken in augustus op vakantie. Het liefst zou ik naar Tibet gaan. Ik ben heel erg van de zen: van onthaasten, alle sleur van thuis vergeten, het leven bespiegelen. En hoog in de Himalaya heeft mijn mobiel tenminste geen bereik, als mijn werk weer eens belt met een vraag.

„Ik ga niet naar Tibet, maar naar ons huisje in de provincie Ávila. Mijn oudste, een dochter van twintig, heeft met alleen maar negens haar opleiding gehaald. Zij gaat dat nu met haar vriendje vieren aan de kust. Ik ben dus met mijn man en jongste kind, een zoon van zestien, die juist is blijven zitten. We gaan vooral om te ontspannen na een druk jaar. Ik heb daar een goed gevulde drankkast staan. In de kleine moestuin drinken we biertjes en mojito’s en hebben we een hangmat.

„Mijn ouders hadden een tweede huis in La Mancha, de streek waar mijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Als kind ging ik elke zomer een paar weken terug naar el pueblo, hun dorp. Maar nu mijn ouders zelf ouder zijn, gaan ze niet meer.

„Veel Madrilenen en Spanjaarden gaan wel elk jaar steevast naar hun pueblo, maar ik maak liever zelf keuzes.

„In het hotel zijn de zomermaanden anders dan de rest van het jaar. Je hebt een heel ander type gasten. Niet de zakenmensen, die normaal gesproken alleen in de ochtend en ’s avonds laat op hun kamer zijn. Je hebt hele families, die veel minder haast hebben en door de hele dag heen op hun kamer komen. Dat vraagt om meer aandacht: extra bedden, kinderwiegjes, meer roomservice. Als je in het hotel een volle bezetting hebt, is dat zeker lastiger.

„Wij moeten in februari onze vakantievoorkeuren voor de zomer doorgeven. Vervolgens maken we een rooster, zodat we een goede mix hebben van ervaren kamermeisjes en invalkrachten die we inhuren via een uitzendbureau. Dit is een luxe vijfsterrenhotel, dus we moeten constant kwaliteit bieden.

„Er is tegenwoordig zoveel pessimisme in Spanje. Mensen die klagen dat ze geen geld en geen werk hebben. Maar ik heb geen managementcursus nodig om mijn personeel te motiveren. Ik houd iedereen scherp door genegenheid voor ze te tonen en veel met ze te lachen. Dat maakt dat iedereen zijn werk met plezier doet.”

Tekst & foto Merijn de Waal