Human Rights Watch: martelingen in tientallen Syrische gevangenissen

De vier 'martelcentra' in de Syrische stad Homs, aldus Human Rights Watch.

Syrische inlichtingendiensten maken gebruik van 27 gevangenissen om mensen systematisch te martelen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag verschenen rapport.

Het rapport (pdf) kwam tot stand na interviews met tweehonderd mensen die beweren dat ze zijn gemarteld. In de ‘martelcentra’ zouden gevangenen zijn geslagen met knuppels en kabels en zijn verbrand met zuur. Ook zou er sprake zijn van seksueel misbruik en zouden vingernagels van de gevangenen zijn uitgetrokken.

Een van de slachtoffers zoals geciteerd door Human Rights Watch:

“Ze begonnen met het fijnknijpen van mijn vingers met een tang. Ook werden er in mijn vingers, borst en oren nietjes gezet. Alleen als ik zou praten zouden ze eruit mogen. De nietjes in mijn oren deden het meeste pijn.”

“Via draden aangesloten op een accu kreeg ik elektrische schokken toegediend. Twee keer gebruikten ze een stroomstootwapen op mijn genitaliën. Ik dacht dat ik mijn familie nooit meer zou zien. Ik werd drie dagen lang drie keer per dag gemarteld.”

‘Misdaden tegen de menselijkheid’

De centra zouden worden gebruikt sinds de opstand tegen president Assad vorig jaar begon. Human Rights Watch spreekt van misdaden tegen de menselijkheid en roept de Veiligheidsraad op om de martelingen voor te leggen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ook zouden er sancties moeten worden ingesteld tegen de betrokken functionarissen.

In deze video legt Human Rights Watch uit hoe het rapport tot stand kwam en waar de martelcentra zich bevinden.