Hockeyer Taekema alsnog gepasseerd

Bondscoach Van Ass neemt Taekema niet mee naar de Spelen.

Rotterdam. Hockeyers Taeke Taekema en Jeroen Hertzberger zijn niet opgenomen in de Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen van Londen. Dat heeft bondscoach Paul van Ass gisteren bekendgemaakt. Teun de Nooijer hoort wel bij de definitieve selectie van zestien spelers.

Van Ass besloot in januari routiniers Taekema en De Nooijer niet meer op te roepen voor de Nederlandse ploeg. De twee zouden een „blokkade” zijn in de verjongde selectie. „Daarom kap ik deze twee hoge bomen”, zei hij toen. De bondscoach rekende later in een interview keihard af met het tweetal. Hij bood daarvoor excuses aan.

Van Ass gunde De Nooijer en Taekema twee maanden na de verwijdering een nieuwe kans, wegens hun „exceptionele kwaliteiten”. Dat kwam de bondscoach op kritiek te staan, binnen en buiten het hockey. De Nooijer, net hersteld van blessures, overleefde de schifting voor ‘Londen’, Taekema niet.

„Hij past minder in het spelconcept dat wij willen spelen”, reageerde Van Ass tegenover de NOS. „Dat is ongelofelijk sneu. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Hij heeft zich heel goed gepresenteerd als speler, maar het gaat om meer dingen.”

Taekema maakte de laatste twee Spelen deel uit van de Nederlandse selectie. Hij was vooral belangrijk als strafcornerspecialist. Die rol zal nu vermoedelijk worden overgenomen door Roderick Weusthof en Mink van der Weerden. Taekema was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Hij reageerde volgens Van Ass „heel teleurgesteld, misschien zelfs boos”.

Voor de Nederlands recordinternational De Nooijer is ‘Londen’ zijn vijfde Zomerspelen. Hij won olympisch goud in 1996 en 2000 en was er ook in 2004 en 2008 bij. De Nooijer stelt in het tijdschrift Helden dat hij zijn verbanning in januari niet had zien aankomen. Hij dacht dat hij en Taekema slechts enkele minder belangrijke oefeninterlands zouden missen. De Nooijer had Van Ass meer duidelijkheid gevraagd. „Ik had geen idee dat hij me helemaal niet meer zou selecteren. Het irriteerde me alleen dat ik niet één op één had gezeten.” In dat gesprek kreeg hij te horen dat hij voorlopig niet meer zou worden opgeroepen. NRC