Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hillen legt schuld mislukken tankdeal bij Kamer

De verkoop van tachtig overtollige Leopard-tanks aan Indonesië gaat niet door.
De verkoop van tachtig overtollige Leopard-tanks aan Indonesië gaat niet door. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Minister Hillen (Defensie) legt de schuld van de mislukte tankdeal met Indonesië bij de Tweede Kamer. Volgens hem heeft “de Kamer niet afgewacht maar de deur al dichtgegooid voordat de onderhandelingen waren begonnen”, zo zei hij vanochtend op Radio 1.

De Tweede Kamer was tegen de verkoop van tachtig overtollige Leopard-tanks omdat werd gevreesd dat Indonesië het wapentuig zou inzetten tegen de eigen bevolking. Het Aziatische land kiest nu voor Duitse tanks, zo liet de Indonesische regering gisteren weten.

Hillen denkt dat de relatie tussen beide landen een deuk heeft opgelopen na het afketsen van de deal. Hillen:

“Ik hoop niet dat het gevolgen gaat hebben. Nederland is een handelsland bij uitstek. Ik hoop dat we elkaar weer kunnen vinden.”

Indonesië heeft volgens hem wel aangegeven dat ‘Nederland nog steeds een land is waar het zaken mee wil doen’.

Rosenthal: kras op relatie

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) spreekt van een ‘tegenvaller’ en een ‘kras’ op de relatie tussen Indonesië en Nederland.

“We moeten alles op alles zetten om die kras weg te werken. We hebben de Kamer niet kunnen overtuigen. Dat betreur ik zeer.”

Volgens De Telegraaf is in de afgelopen dagen nog een ultieme poging vanuit het kabinet gedaan om de PvdA achter de verkoop te krijgen. Die poging mislukte echter, waarna de deal definitief niet door kon gaan.

Hans Hillen op Radio 1