Het type-Jekimov is weg uit het peloton

Screenshot YouTube / SBS Television Australia

Hoeveel Touretappes heeft Vjatsjeslav Jekimov eigenlijk gewonnen?

De in 2006 gestopte Rus uit Vyborg, tegen de Finse grens, maakte naam als een van de weinige renners die in de laatste kilometers van een vlakke rit aan een sprintend peloton konden ontsnappen. Terwijl de meute ruim zestig kilometer per uur reed, had Jekimov nog een versnelling in de benen. Met een paar seconden verschil versloeg hij het aanstormende peloton.

De laatste jaren zie je hem niet meer, het type-Jekimov. De belangen van de topsprinters zijn simpelweg te groot geworden. Alles wordt eraan gedaan om het tempo in de laatste kilometers van vlakke etappes zodanig op te voeren dat demarrages kansloos zijn. Soms zie je weleens iemand die probeert weg te komen. Al jaren heeft dit geen succes meer opgeleverd.

Het is natuurlijk best saai als Mark Cavendish voor de 21ste keer de beste is in een massasprint. Daarom halen wielerkenners in die laatste kilometers liefkozend de naam aan van de Rus die in 1988, op de Olympische Zomerspelen van Seoel, goud won op de ploegenachtervolging. Hadden we nog maar types als Jekimov, hoor je dan. “Die kon dat nog, wegsprinten uit het peloton en de etappe met voorsprong winnen.”

Ik vrees voor deze kenners dat de wielerromantiek met hen aan de haal is gegaan. Vjatsjeslav Vladimirovitsj Jekimov won de twintigste etappe van de Tour van 1991, van Aix-les-Bains naar Mâcon, waar hij de Oezbeek Djamolidin Abdoesjaparov, de Cowboy van Tasjkent, zeven seconden voorbleef. In zijn overige veertien Tourdeelnames won hij nooit.