Nederland blijft slavernij jaarlijks herdenken

In Amsterdam werd afgelopen zondag de afschaffing van de slavernij herdacht. Foto Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp

Nederland zal de afschaffing van de slavernij blijven herdenken, ondanks het stopzetten van de subsidie aan het slavernij-instituut Ninsee. Dat heeft staatssecretaris van Cultuur Zijlstra vanmiddag duidelijk gemaakt tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

“Ook het kabinet vindt het zeer belangrijk dat wij volgend jaar uitgebreid stilstaan bij het beëindigen van de slavernij”, zei Zijlstra na vragen van onder anderen GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Die zei te vrezen voor de toekomst van de slavernijherdenking nu het Ninsee, dat de herdenking organiseert, komende zomer de deuren moet sluiten, terwijl het volgend jaar juist 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij afschafte.

Zijlstra zei dat de subsidie aan het Ninsee inderdaad wordt stopgezet, maar dat er geld beschikbaar blijft voor de jaarlijkse slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam. Hij is in gesprek met de gemeente Amsterdam over een “ordentelijke toekomstvisie”, zo meldt persbureau Novum.

Rutte benadrukt belang van blijven herdenken slavernij

De herdenking van dit jaar vond zondag plaats. Onder anderen premier Rutte hield een toespraak. Hij zei dat slavernij ontmenselijkt en dat het wrang is dat het zo lang duurde voordat Nederland de slavernij verbood. Rutte benadrukte ook dat het belangrijk is de slavernij te blijven herdenken:

“We kunnen en mogen niet weglopen voor de feiten. En die feiten zijn dat grote groepen mensen en hun nazaten mede door toedoen van Nederlandse slavenhandelaren hun leven in onvrijheid moesten leiden. Dat leed, die geschiedenis, mogen we nooit wegpoetsen en nooit vergeten.”