Gegevens bol.com op straat

Een lid van het Genootschap van Hackende Huisvrouwen toonde een fout op de website aan.

De gegevens van 84 duizend Bol.com-klanten zijn korte tijd toegankelijk geweest door een fout bij een marketingbureau waarmee de webwinkel werkt. Dat meldde ict-website Webwereld gisteren, na een melding van een lid van het Genootschap van Hackende Huisvrouwen.

Door de fout konden de gegevens zoals naam, geslacht, geboortedatum en e-mailadres van de klanten van bol.com worden ingezien. De wachtwoorden waren versleuteld en niet toegankelijk. Buiten de tipgeefster om heeft uiteindelijk niemand de gegevens ingezien, zegt Bol.com aan Webwereld.

De webwinkel heeft na de melding binnen tien minuten de betreffende server offline gehaald, zegt de ict-website. Ook is een onderzoek gestart naar wat er mis is gegaan. Alle klanten van wie de gegevens op straat lagen zijn door Bol.com geïnformeerd. In de toekomst gaat de winkel de beveiliging bij partners beter controleren.

De hacker zegt tegenover Webwereld tevreden te zijn over hoe Bol.com de hackaanval heeft aangepakt. „Er is goed geluisterd en naar het probleem gekeken”, vertelt hacker ‘Henriëtte’ tegen Webwereld. „Hopelijk schudt dit ook andere bedrijven wakker die nu luchtiger over beveiliging denken. Verder lijkt Bol.com het best wel aardig te doen zo.” Novum