Franse politie doet huiszoeking bij Sarkozy wegens zaak Bettencourt

Nicolas arriveert vorige week met zijn vrouw Carla Bruni in een hotel in Parijs voor een ontmoeting met Aung San Suu Kyi. Foto AFP/Kenzo Tribouillard

Zowel de woningen als kantoren van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni zijn vanochtend doorzocht door de Franse politie, zo meldt het Franse dagblad Le Monde vanmiddag.

De huiszoeking gebeurt in opdracht van de rechtbank, in navolging van het schandaal rond Liliane Bettencourt, de 89-jarige erfgename van L’Oréal. De politie is op zoek naar aanwijzingen dat Bettencourt geld heeft overgemaakt naar Sarkozy voor zijn campagne in de presidentsstrijd van 2007.

Claire Thibout, de voormalige accountant van Bettencourt, zou in het begin van dat jaar een bedrag van 150.000 hebben overgemaakt Eric Woerth, penningmeester van Sarkozy ten tijde van zijn presidentiële campagne. Justitie heeft inmiddels diverse getuigenissen verzameld waaruit zou blijken dat Sarkozy in de bewuste periode diverse bezoeken bracht aan woningen van Bettencourt, en contant geld in ontvangst nam. Eric Woerth, Sarkozy’s vroegere rechterhand en oud-minister, is een paar maanden geleden aangeklaagd vanwege de transacties.

Eerder dit jaar nam de Franse politie bij een huiszoeking in Bettencourts huis in Neuilly-sur-Seine, een dure buitenwijk van Parijs, een computer mee. Rechercheurs wilden het e-mailverkeer van Bettencourt met haar manager analyseren. Zij wordt ook verdacht van belastingontduiking.

Le monde: Sarkozy heeft lek in deze zaak willen traceren

Een paar jaar later, in het voorjaar van 2010 vond een afluisteraffaire bij het dagblad Le Mond plaats volgens deze krant. Bij een journalist van Le Monde die over de Bettencourt-zaak berichtte werd in oktober 2010 thuis ingebroken. Daarna werden twee computers ontvreemd op de redactie van Médiapart, een nieuwssite die de affaire-Bettencourt vorige zomer aan het licht bracht, en één op de redactie van weekblad Le Point.

Le Monde beschuldigde Sarkozy er vorig jaar van de Franse binnenlandse inlichtingendienst (DCRI) opdracht te hebben gegeven te achterhalen welke bronnen journalisten raadpleegden. Hij zou zo het lek in het schandaal rond Bettencourt willen traceren.