Frankrijk moet 43 miljard euro bezuinigen om tekort terug te dringen

De Franse regering van François Hollande moet dit jaar 6 tot 10 miljard euro bezuinigen om te voldoen aan de begrotingsdoelstelling. Daarnaast moet de regering volgend jaar nog eens 33 miljard euro bezuinigen. Dat heeft de Franse rekenkamer gisteren bekendgemaakt. Economen waarschuwden de regering al maanden voor de bezuinigingen, maar Hollande is het onderwerp tijdens zijn verkiezingscampagne en de parlementaire verkiezingen uit de weg gegaan. Als Frankrijk zich niet aan de begrotingsdoelstelling houdt, komt het land mogelijk in grote financiële problemen, waarschuwde de rekenkamer.

Ook de Europese Commissie oordeelde eerder al kritisch over de economische plannen van Frankrijk. Net als Nederland zit Frankrijk in een ‘correctieve procedure’. Het land heeft van Brussel opdracht gekregen om het begrotingstekort terug te dringen. Frankrijk wil het begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands product dit jaar terugbrengen naar 4,5 procent. In 2013 moet het land voldoen aan een begrotingstekort van 3 procent, zoals Brussel voorschrijft. Reuters