Farmaceut Glaxo schikt voor miljarden om foute antidepressiva

GlaxoSmithKline, de Britse farmaceutische multinational, heeft bekend schuldig te zijn aan het misleiden van medicijngebruikers. Het bedrijf betaalt een recordbedrag van 3 miljard dollar (circa 2,4 miljard euro) om een serie rechtszaken te schikken, zo werd gisteren bekendgemaakt. De medicijnfabrikant wil op deze manier verdere juridische vervolging ontkomen. Het bedrijf wachtte een reeks civiele zaken die advocaten van patiënten hadden aangespannen.

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie is de zaak-GSK de grootste op het gebied van ‘gezondheidszorgfraude’ in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

„GSK geeft expliciet en onomwonden toe dat het de genoemde strafbare feiten heeft gepleegd en schuldig is aan deze feiten”, zo staat in de overeenkomst die het OM en de farmaceut hebben gesloten.

GSK heeft de antidepressiva Paxil en Wellbutrin actief gepromoot voor gebruik onder jongeren, terwijl uit onderzoeken bleek dat deze doelgroep geen baat had bij de middelen. Gebruikers onder de achttien jaar kregen last van nare bijwerkingen zoals migraine, agressieaanvallen en zelfs suïcideneigingen.

Een groep van negentienhonderd vertegenwoordigers van GSK trok door de VS om artsen er persoonlijk van te overtuigen de antidepressiva voor te schrijven voor jongeren. In ruil hiervoor werden de doktoren gefêteerd; zij werden bijvoorbeeld uitgenodigd voor ‘congressen’ op tropische locaties.

Het farmaciebedrijf was voorbereid op de schikking: vorig jaar reserveerde GlaxoSmithKline er al een bedrag van 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) voor.

De schikking heeft dan ook geen effect op de financiële resultaten van de onderneming.