Echte liefde in Beatlesmusical

Across the Universe (Julie Taymor, 2007)RTL 8, 20.30 – 23.15 uur

Jukeboxmusicals zijn alweer een jaar of tien in de mode: shows die zijn gebouwd rond de liedjes van één artiest, zoals ABBA in Mamma Mia! en Queen in We Will Rock You, met een verhaal dat verder niets met die artiest te maken heeft.

Sinds kort is Rock of Ages in de bioscoop te zien, waarin acteurs als Tom Cruise, Alec Baldwin en Russell Brand rockliedjes uit de jaren tachtig zingen. Net als in de traditionele musical verklanken deze liedjes de gevoelens van de personages. Zo zingt iemand bijvoorbeeld Foreigners Waiting For a Girl Like You als hij een begeerlijk meisje het hof maakt.

Een wat onbekendere jukeboxmusical is meteen ook een van de beste tot nog toe. In Across the Universe zijn bijna dertig songs van The Beatles in een nieuw jasje te horen. Filmcomponist Eliott Goldenthal maakte inventieve nieuwe arrangementen. Ze worden uitgevoerd door de acteurs, onder wie Evan Rachel Wood en Jim Sturgess, maar ook door gastartiesten als Bono. Het is een feest van herkenning, maar dat is niet alles.

Across the Universe is ook gewoon een heel sterke en bij vlagen aangrijpende film over de liefde tussen een Engelsman en een Amerikaans meisje. De Vietnamoorlog speelt hierbij een fnuikende rol. De vormgeving is uiterst inventief. In Strawberry Fields Forever worden aardbeien bijvoorbeeld getransformeerd van opgeprikte ‘bloedende’ kunstwerken tot dodelijke bommen.

André Waardenburg