Duitse veiligheidschef stapt op na fouten in onderzoek neonazi-terreur

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Duitsland, Heinz Fromm, stapt op na kritiek op zijn dienst. Het Bundesamt für Verfassungsschutz zou fouten hebben gemaakt in het onderzoek naar een extreemrechtse terreurcel.

Vorige week bleek een medewerker van de dienst dossiers die betrekking hadden op extreemrechtse organisaties en personen te hebben vernietigd. Dat gebeurde niet, zoals tot nu toe werd gezegd in januari vorig jaar, maar in november, een dag nadat justitie een onderzoek naar de extreemrechtse terreurcel was begonnen. Tegen de medewerker zijn disciplinaire maatregelen genomen, maar het is onduidelijk waarom hij de documenten heeft vernietigd.

De ontdekking van de terreurcel kwam vorig jaar bij toeval aan het licht. Bij een routineonderzoek in het Oost-Duitse Zwickau stuitte de politie op een groepje neonazi’s, die zichzelf de Nationaal Socialistische Ondergrondse noemde. Net voordat ze gearresteerd zouden worden, pleegden twee mannen zelfmoord, een vrouw gaf zichzelf kort daarna aan en wacht nu in de gevangenis op haar rechtszaak.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op een videoboodschap waaruit bleek dat de groep verantwoordelijk was voor tien onopgeloste moorden tussen september 2000 en april 2006 verspreid over Duitsland. Acht Turken, een Griek en een agente kwamen daarbij om het leven. Ook pleegde de groep een aanslag met een spijkerbom in een allochtonenwijk Keulen, waarbij zeker twintig gewonden vielen.

In Duitsland werd geschokt gereageerd op de ontdekking. Er was veel kritiek op van politie en veiligheidsdiensten. Hoe kon deze groep dan toch zo lang onzichtbaar blijven, terwijl de Verfassungsschutz toch infiltranten had binnen de extreemrechtse NPD? Had de dienst wel voldoende belangstelling gehad voor mogelijke extreemrechtse terreur? Of werd de het gevaar van extreemlinkse en islamitische terreur?

Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich „respecteert” Fromms besluit om per 1 augustus te vertrekken. Frank-Walter Steinmeier (SPD) verklaarde dat Fromm „de verantwoordelijkheid neemt voor onbegrijpelijk, ontoelaatbaar en volstrekt niet goed te praten gedrag van zijn medewerkers”. Hij noemt het besluit „juist en noodzakelijk”.