Door hoeveel handen gaat één bepaalde euromunt?

Een euromunt gaat van hand tot hand en dat is best een beetje vies, vindt een redacteur van nrc.next. Ze vraagt zich af door hoeveel mensen één bepaalde euromunt eigenlijk is vastgehouden.

Hoe vaak een munt precies van hand tot hand gaat, daar zijn geen cijfers over bekend. Niet bij De Nederlandsche Bank (DNB), niet bij de Koninklijke Nederlandse Munt en ook niet bij het Geldmuseum in Utrecht.

Wel weten we iets over de levensduur en de omloop van de euro. In Nederland worden de euromunten geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Guldenmunten hadden een levensduur van gemiddeld dertig jaar. Voor de euro hebben we die termijn nog niet gehaald, maar tien jaar gaan ze in elk geval mee.

Volgens cijfers van de Europese Centrale Bank waren er eind 2010 93 miljard euromunten in omloop, met een waarde van in totaal 22 miljard. De munten met de laagste waarden (1, 2 en 5 cent) waren goed voor 60 procent van het totaal aantal.

Dat de munten behoorlijk circuleren tussen de eurolanden is te zien op de website eurodiffusie.nl. Bezoekers van de site vullen er de herkomst van de munten in hun portemonnee in. En wat blijkt: in juni kwam ongeveer 27 procent van de munten in Nederlandse portemonnees uit Duitsland, 20 procent uit Nederland en respectievelijk 14 en 11 procent uit België en Frankrijk.

Wat biljetten betreft; daarvan waren er eind 2010 14 miljard in omloop, met een totale waarde van 840 miljard. Het grootste deel daarvan waren briefjes van vijftig: bijna 40 procent van het aantal biljetten en een derde van de totale waarde ervan.

In Nederland circuleren volgens DNB ongeveer 300 tot 400 miljoen biljetten. DNB controleert elk biljet meerdere keren per jaar op schade. Lagere coupures wisselen vaker van hand en slijten zo sneller. Het briefje van vijf gaat circa een jaar mee. 50 euro houdt het zo’n vier á vijf jaar vol. DNB vernietigt ieder jaar 160 miljoen biljetten en vervangt ze omdat ze beschadigd zijn. In Europa zijn dat er 5,8 miljard. Biljetten raken ongeschikt door gevouwen hoekjes (34 procent) en vergeling (27 procent).

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl