Derde topman vertrekt bij Barclays

Een Barclaysvestiging in West-Londen. Foto Reuters/Olivia Harris

Na president-commissaris Marcus Agius en topman Bob Diamond stapt nu ook chief operating officer Jerry del Missier op bij de Britse bank Barclays wegens het schandaal met rentetarieven. Dat schrijft de Britse Financial Times vanmiddag.

Update 15.50: De bank heeft inmiddels het vertrek van Jerry del Missier bevestigd, zo meldt persbureau AP.

Del Missier, die de dagelijkse leiding van de bank onder zijn hoede heeft, staat bekend als vertrouweling van Diamond, die vanochtend besloot op te stappen. Agius maakte dit gisteren bekend.

Miljoenenboete en parlementair onderzoek

Barclays kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor een poging tot het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa. De Britse premier Cameron heeft inmiddels een parlementair onderzoek aangekondigd.

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen. Die worden als basis gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Geprobeerd zou zijn om die tarieven te manipuleren om de winst van banken op te krikken

Onze correspondent Titia Ketelaar voorspelde vanochtend al dat het schandaal zich de komende dagen nog verder gaan uitbreiden:

“Twintig andere banken worden door verschillende toezichthouders onderzocht wegens rentemanipulatie, waaronder de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse Citigroup. De Britse bank Royal Bank of Scotland heeft dit weekeinde vier handelaren ontslagen die zich met de praktijk zouden hebben beziggehouden.”