De Spanjaarden is een feestje gegund

Voor de ogen van premier Mariano Rajoy en kroonprins Felipe bleek het nationale voetbalteam van Spanje het beste voor het laatst te hebben bewaard.

De politiek leider en het toekomstig staatshoofd waren er in Kiev getuige van hoe Spanje op eclatante wijze Europees kampioen werd en zo la tripla corona veroverde, zoals de Spaanse krant El País het gisteren uitdrukte: na de Europese titel in 2008 en de wereldtitel in 2010 is dit de derde achtereenvolgende triomf.

Het is een opsteker die goed is voor het Spaanse gemoed. In Madrid verzamelden zich afgelopen zondagavond de massa’s om met vuurwerk en ander feestelijk vertoon uiting te geven aan hun vreugde. In het geografisch zo sterk verdeelde Spanje, waar de regio’s hun autonomie koesteren, is voetbal het probate middel om gevoelens van nationale eenheid te bevorderen. Zij het meer onder de burgers dan onder de politici.

Dat is mede te danken aan bondscoach Vicente del Bosque (61), die zich als een vader des vaderlands manifesteerde. Net als in 2010 bij het WK in Zuid-Afrika wist hij de altijd latent aanwezige controverses in de Spaanse selectie te beheersen. Het zal ook zeker hebben geholpen dat de aanvoerders van FC Barcelona en Real Madrid, hofleveranciers van het nationale team, vooraf contact hadden gezocht. De clashes tussen Real en Barcelona zijn niet slechts een gevecht om de hegemonie in een stadion. Ze zijn ook een politiek-culturele strijd tussen de Spaanse hoofdstad en Catalonië.

De euforie in Spanje kan moeilijk anders dan van korte duur zijn. Ze dringt voor even de zorgen over de Spaanse economie naar de achtergrond. Premier Rajoy was uiteraard verheugd, maar liet ook meteen weten zijn handen vol te hebben aan de „Europese rompslomp”. Waarmee hij de schuld voor het bijna-bankroet van Spanje wat al te gemakkelijk doorschoof.

Real Madrid en Barcelona, clubs die de kern vormen van het nationale team, worden mede in stand gehouden door banken die hun veel te royaal geld leenden en die tevens de onroerendgoedcrisis, een van Spanjes hoofdproblemen, mede hebben veroorzaakt.

Dezelfde banken die, als ze al het hoofd boven water kunnen houden, nog slechts overeind blijven dankzij Europese steun.

Het doet niets af aan het sportieve succes van het nationale voetbalteam. Laat Spanje feestvieren. En vervolgens snel orde op zaken stellen in zijn financiële sector. Zonodig ten koste van banken die al te gul hun euro’s over de voetbalvelden uitstrooiden.