Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Nieuwe aanwijzingen voor vergiftiging Arafat met radioactief polonium’

De precieze doodsoorzaak van de Palestijnse leider Yasser Arafat, inmiddels acht jaar geleden, is tot op de dag van vandaag een mysterie. Al Jazeera meldde vandaag een mogelijke doorbraak: Arafat zou mogelijk vergiftigd zijn met het radioactieve polonium.

De Arabische nieuwszender deed naar eigen zeggen negen maanden lang onderzoek naar de dood van Arafat en stelt dat eerdere geruchten over zijn doodsoorzaak, bijvoorbeeld dat hij kanker had of geïnfecteerd zou zijn met HIV, niet kloppen. Arafat zou in goede gezondheid hebben verkeerd voordat hij op 12 oktober 2004 plotseling ziek werd.

Het is volgens Al Jazeera niet eerder gebeurd dat de persoonlijke bezittingen van Arafat door een gerenommeerd onderzoeksinstituut, in dit geval het Universiteitsziekenhuis in Lausanne, zijn bestudeerd. Het instituut deed eerder onderzoek naar de dood van prinses Diana.

Bekijk hieronder een korte videoreportage van Al Jazeera over het onderzoek naar de dood van Arafat:

Uit tests in Zwitserland zou nu volgens Al Jazeera blijken dat op de persoonlijke bezittingen van Arafat, waaronder zijn kleren, tandenborstel en zelfs zijn iconische Palestijnensjaal (kaffiyeh), abnormale hoeveelheden van het radioactieve polonium zijn aangetroffen. Gedetailleerd onderzoek naar de spullen van Arafat suggereert dat Arafat een grote hoeveelheid polonium in zijn lichaam had toen hij stierf, aldus Al Jazeera. In sommige gevallen zou de hoeveelheid polonium tien keer zo hoog zijn geweest als normaal.

Arafat (wiki) had volgens de onderzoekers in Lausanne tijdens zijn ziekte dezelfde symptomen als eerdere slachtoffers van vergiftiging met polonium: diarree, het verlies van gewicht en veelvuldig overgeven.

Veel Palestijnen hebben altijd geloofd dat Arafat, die van 1996 tot 2004 de president was van de Palestijnse Autoriteit, door de Israëlische geheime dienst is vergiftigd. Israël heeft zich nooit over die beschuldiging uitgesproken.