Xavi (32) kijkt al uit naar WK

(FILES) This file picture taken on June 10, 2012 at the Gdansk Arena shows Italian midfielder Andrea Pirlo (L) and Spanish midfielder Xavi Hernandez during the Euro 2012 championships football match Spain vs Italy. Italy and defending champions Spain will play the Euro 2012 final at the Olympic Stadium in Kiev on July 1st. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ AFP

Xavi als personificatie van de aanzwellende kritiek op het Spaanse spel in de loop van het EK? Hij werd ouder, minder briljant. Gewisseld in de halve finale tegen Portugal? Zie je wel. Sleet op het tiki-taka en de spelmaker van Barcelona. Maar grote voetballers staan op als het echt belangrijk wordt. Zie de kleine generaal in de EK-finale constant over de schouders spieden zonder bal, op zoek naar eventuele oplossingen in balbezit. Slim en onvermoeibaar loopt hij Andrea Pirlo voor de voeten. En daar zijn de briljante passes weer. Precies de juiste snelheid, richting, diepte: Jordi Alba 2-0. Bal afpakken en in een split-second dwars door de Italiaanse defensie steken: Fernando Torres 3-0. Sleet op Xavi? „Als ik me goed voel, ben ik er bij over twee jaar op het WK.”

Verliezer

Motta symbool vermoeid Italië

In de 57ste minuut van de EK-finale kwam Thiago Motta in het veld voor zijn moegestreden ploeggenoot Riccardo Montolivo. Een verdedigende voor een aanvallende middenvelder bij een 2-0 achterstand? Coach Cesare Prandelli, erkend liefhebber van de aanval, had al twee keer gewisseld en was door zijn opties heen. Verdediger Giorgio Chiellini moest na 21 minuten geblesseerd van het veld. Routinier Andrea Pirlo liep na een fantastisch EK op zijn laatste benen. Mario Balotelli kon zijn fysieke topprestatie tegen Duitsland niet herhalen. En toen greep Motta naar zijn hamstring, krap vier minuten nadat hij was ingevallen. Op een brancard ging hij van het veld. Italië strompelde met tien man verder. Op.