Xavi (32) kijkt al uit naar WK

Foto AFP

Xavi als personificatie van de aanzwellende kritiek op het Spaanse spel in de loop van het EK? Hij werd ouder, minder briljant. Gewisseld in de halve finale tegen Portugal? Zie je wel. Sleet op het tiki-taka en de spelmaker van Barcelona. Maar grote voetballers staan op als het echt belangrijk wordt. Zie de kleine generaal in de EK-finale constant over de schouders spieden zonder bal, op zoek naar eventuele oplossingen in balbezit. Slim en onvermoeibaar loopt hij Andrea Pirlo voor de voeten. En daar zijn de briljante passes weer. Precies de juiste snelheid, richting, diepte: Jordi Alba 2-0. Bal afpakken en in een split-second dwars door de Italiaanse defensie steken: Fernando Torres 3-0. Sleet op Xavi? „Als ik me goed voel, ben ik er bij over twee jaar op het WK.”