Wat zien we daar? Epo? Bah!

Een Zwitser en een Slowaak wonnen respectievelijk de proloog en de eerste etappe van de Tour de France. Succes voor sporters uit twee landen die niet aan de eindronde van het EK voetbal mochten meedoen en zo zijn er wel meer verschillen tussen wielrennen en voetbal.

Zo is het uitgesloten dat de Europees kampioen van 2012, Spanje, over enkele jaren deze titel bij nader inzien moet inleveren, doordat ergens in een laboratorium een oud bloedmonster wordt opgedoken dat nog eens goed wordt bestudeerd, met behulp van de nieuwste technieken. Wat zien we daar onder die microscoop? Een eiwithormoon? Ja! Epo! Bah! En wat is dat voor een steroïde? Dat is een anabole steroïde. Foei!

Nee, het zal voetballer X of Y niet overkomen.

Het dreigt nu wel voor de zevenvoudig Tourwinnaar, Lance Armstrong. De beschuldigingen van het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA zijn ditmaal nog ernstiger dan de nimmer bewezen aantijgingen die eerder jegens hem werden gedaan. Het lijkt erop dat hij een apotheekhoudende coureur was. Of dat de organisatie rondom hem een farmaceutisch bedrijf runde.

Er is een scenario denkbaar waarbij Armstrong zijn Tourzeges alsnog kwijtraakt. Zoals ook de Spanjaard Alberto Contador en de Amerikaan Floyd Landis hun gele trui moesten uittrekken. Nergens wordt de geschiedenis zo vaak herschreven als in de wielersport.

Er hangt meer dopingrumoer in de lucht. Rond de Italiaanse ploeg Lampre. Deze maand meer daarover. Vermoedelijk op vrijdag de dertiende. Precies de dag waarop het 45 jaar geleden is dat de Brit Tom Simpson in de Tour op de Mont Ventoux het leven liet. Dat was het startsein voor intensieve dopingcontroles in de Tour. Misschien zijn daarmee levens gered. Zeker is dat er reputaties door zijn geknakt.

Armstrong won op indrukwekkende wijze de Tour. Spanje voetbalde gisteravond magistraal. Hopelijk zijn dit constateringen met eeuwigheidswaarde.

John Kroon

    • John Kroon