Vrijgelaten ICC’ers Libië op weg naar Nederland

Caption: International Criminal Court (ICC) President Sang-Hyun Song (C) walks with security personnel after announcing the release of Australian ICC lawyer Melinda Taylor in Zintan July 2, 2012. Libya freed four officials from the ICC on Monday, whose detention since early June on spying allegations had plunged the interim government into its biggest diplomatic controversy since last year's revolution. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS)
Caption: International Criminal Court (ICC) President Sang-Hyun Song (C) walks with security personnel after announcing the release of Australian ICC lawyer Melinda Taylor in Zintan July 2, 2012. Libya freed four officials from the ICC on Monday, whose detention since early June on spying allegations had plunged the interim government into its biggest diplomatic controversy since last year's revolution. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) President van het Internationaal Strafhof Sang-Hyun Song (midden) loopt door Zintan na de bekendmaking van de vrijlating van de vier ICC medewerkers. Foto Reuters / Anis Mili

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC), die sinds 7 juni vastzaten in Libië en vandaag werden vrijgelaten, zijn onderweg naar Nederland.

Dat meldt het ICC op zijn website. De medewerkers waren voor 45 dagen in bewaring gesteld, maar komen nu na 26 dagen vrij na excuses van het ICC. Strafhof-president Song Sang-Hyun begeleidt hen terug naar Den Haag.

Het Strafhof sprak excuses uit over “de moeilijkheden” die zijn ontstaan door de ICC-missie in Libië. Twee van de vier medewerkers werden begin juni opgepakt, omdat zij documenten zouden smokkelen voor de zoon van Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi. De twee andere missieleden besloten na de arrestatie bij hun twee gearresteerde collega’s te blijven.

De ICC-medewerkers waren in Libië om een bezoek te brengen aan de zoon van Muammar Gaddafi. Hij wordt sinds november vastgehouden door revolutionaire strijders in Zintan, honderdzeventig kilometer ten westen van Tripoli. De militie weigert Gaddafi over te dragen aan de Libische autoriteiten, waardoor zijn vervolging door Tripoli of het ICC onmogelijk gemaakt wordt.

    • Hans Klis