Voorzitter Barclays bevestigt vertrek - ‘er gaan meer koppen rollen’

Marcus Agius vertrekt als voorzitter van Barclays: "ik moet mijn verantwoordelijkheden nemen". Foto AP/Pierre Verdy

Marcus Agius, de president-commissaris van de Britse bank Barclays, heeft vanochtend zijn vertrek bevestigd nadat de BBC dit gisteravond al had aangekondigd. Dit doet hij naar aanleiding van een schandaal rond rentetarieven die de bank manipuleerde.

Agius blijft wel in functie tot een opvolger is gevonden. Hij heeft aangegeven dat hij niet anders kan dan stoppen na het schandaal, zo zegt hij tegenover persbureau AP:

“Ik moet mijn verantwoordelijkheden nemen door een stap opzij te doen.””

290 miljoen pond boete

Barclays kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa.

http://www.youtube.com/watch?v=TeTXTprPwjo

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen. Die worden als basis gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Die tarieven zijn gemanipuleerd om de winst van banken op te krikken.

Naast Agius moet ook Barclays-topman Bob Diamond het ontgelden. Hij kondigde afgelopen week aan dat hij en drie collega’s dit jaar hun bonus zullen weigeren, maar de druk om ook ontslag te nemen groeit, hoewel Diamond steeds gezegd heeft niet te willen opstappen.

Binnenkort moet hij verschijnen voor een Lagerhuiscommissie, die hem hierover wil ondervragen. In een brief aan die commissie, die deze week uitlekte, erkent Diamond dat de manipulatie van Libor plaatsvond, maar dat dit “door een klein aantal mensen” is gedaan om “de reputatie van de bank te beschermen”.

‘Er gaan meer koppen rollen’

Het schandaal breidt zich vanochtend uit, zo meldt onze correspondent Titia Ketelaar vanochtend op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Brekend: 2e man Barclays weg wegens rentemanipulatie. Schandaal breidt uit, Bank of England zou het hebben goedgekeurd http://t.co/sTZksgs0

Turner van Ecchinswell, het hoofd van de Britse Financiële Diensten Autoriteit waarschuwt vanochtend in de krant The Telegraph dat er “meer koppen gaan rollen” bij banken die zich misdragen.

Naast Barclays worden nog vier grote banken verdacht van rentemanipulatie. Het gaat om de Britse banken HSBC en RBS, om het Zwitserse UBS en om de Amerikaanse Citigroup. Barclays heeft inmiddels een directeur aangesteld die onderzoek moet doen naar de gang van zaken. Die moet ook een nieuwe gedragscode voor de bank ontwikkelen.