Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VN: regime Syrië en rebellen krijgen steeds meer wapens

Caption: Smoke rises from Al Khalidieh near Homs June 8, 2012. Picture taken June 8, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Smoke rises from Al Khalidieh near Homs June 8, 2012. Picture taken June 8, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Het geweld lijkt in Syrië te verergeren omdat de aanvoer van wapens aanhoudt. Op de foto de stad Homs op archiefbeeld 8 juni 2012. Foto Reuters / Shaam News Network

Het Syrische regime en de rebellen krijgen steeds meer wapens en dat verergert de situatie in het Syrië. Volgens de Verenigde Naties vinden er “zware schendingen” van de mensenrechten plaats in het land.

Dat schrijft VN-mensenrechtenchef Navi Pillay in een verklaring, meldt persbureau Reuters. In het al meer dan zestien maanden durende conflict in Syrië zijn zeker al tienduizend mensen omgekomen. Volgens Pillay escaleert het geweld omdat beide kampen nog steeds wapens aangevoerd krijgen. De mensenrechtenchef wil verdere militarisatie van het conflict “koste wat het kost voorkomen”.

Pillay laat in haar verklaring niet weten waar die wapens vandaan komen, al worden Rusland en Iran gezien als de hoofdleveranciers van wapens aan de regering van president Bashar al-Assad. Volgens VN-diplomaten voeren Qatar en Saoedi-Arabië wapens aan gewapende Syrische oppositiegroeperingen.


Zaterdag kwamen Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten in Genève overeen dat er in Syrië een nationale eenheid moet worden opgezet om het bloedige conflict tot een einde te brengen. Het plan was echter bij voorbaat een mislukking omdat Syrische oppositiegroeperingen <a