Verliesgevend Nederlands Vaccin Instituut verkocht aan India

Foto Hollandse Hoogte

De productieafdeling van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in Bilthoven is voor 32 miljoen euro verkocht aan het Serum Institute of India. De publieke belangen die de afdeling behartigt blijven gewaarborgd en er gaan vrijwel geen banen verloren, meldt het ministerie van Volksgezondheid vanochtend.

De afdeling draait volgens het ministerie al jaren met verlies. Het instituut produceert onder meer vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In 2009 is besloten de productieafdeling te verkopen. De relatief kleine afdeling kon niet op een betaalbare manier blijven voldoen aan de steeds strengere kwaliteitseisen.

Het Serum Institute of India (SSI) is de grootste producent van mazelen- en DTK-vaccins ter wereld. Door het NVI aan het SII te verkopen kan de productie voor onder meer het poliobestrijdingsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie worden voortgezet.

Alle werknemers mee en meer investeringen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) sprak in mei bij een bezoek aan India de oprichter en eigenaar van het instituut, Cyrus Poonawalla. Afgesproken is dat bijna alle medewerkers mee gaan naar de nieuwe eigenaar. Met de vakbonden is hier overeenstemming over bereikt. Ook is afgesproken dat verder in het bedrijf wordt geïnvesteerd.

Het bronmateriaal, nodig voor de productie van vaccins, blijft eigendom van Nederland. De overige afdelingen van het NVI worden ondergebracht bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat onder meer om de onderzoeksafdeling.

    • Annemarie Coevert