‘Verbod op landbouwgif nodig door te sterk vervuild slootwater’

Een onschuldige sproei-installatie die landbouwgewassen nathoudt. Door het vele gebruik van bestrijdingsmiddelen in het westen van Nederland raken sloten te sterk vervuild, aldus Leidse wetenschappers. Foto NRC / Maurice Boyer

Het slootwater in het westen van Nederland is zo vervuild dat daar een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is. Een alternatief is boeren verplichten verder van de slootkant te spuiten, zeggen onderzoekers van de Universiteit Leiden vanochtend in dagblad Trouw.

De onderzoekers van Leiden zijn uitgegaan van meetgegevens van onder meer waterschappen en ontdekten dat de kwaliteit in grote delen van Nederland ‘helemaal niet tegenvalt’, maar in de regio’s Delfland, Rijnland en Bommelerwaard is het slecht gesteld. Bij tien procent van de metingen werd de Europese norm overschreden zo blijkt een overzicht van de waterkwaliteit in Nederland dat in de krant is gepubliceerd.

42 kilo chemicaliën per hectare bij Bloembollenteelt

In de vele bloemen- en bollenteelt die daar voorkomt wordt veel chemicaliën gebruikt. Gemiddeld verspreiden boeren zeven kilo chemicaliën over een hectare, in de bloembollenteelt is dat 42 kilo en in de bloementeelt 32 kilo. Een deel van dit gif komt uiteindelijk in de sloot terecht.

Tot 2001 is de waterkwaliteit in sloten en vaarten nog flink vooruit gegaan. Dat zou komen doordat boeren was opgelegd bij het bespuiten van bepaalde gewassen minstens anderhalve meter van de waterkant te blijven. Hierdoor werd het water gemiddeld zeventig procent schoner. De laatste tien jaar is de waterkwaliteit echter niet verbeterd.

Daarom willen de onderzoekers dat er geen gewassen meer worden verbouwd binnen anderhalve meter van de waterkant. Dan wordt bij geen enkel gewas nog in de buurt van de sloot gespoten. Ook kunnen boeren dan subsidies krijgen voor de zogenoemde natuurstroken langs de sloten.

Verder zouden spuitkoppen die het verwaaien van gif met negentig procent tegengaan moeten worden verplicht. Nu geldt volgens de onderzoekers alleen nog een slecht nageleefde plicht voor spuitkoppen die de verwaaiing met vijftig procent tegengaan.

Ze waarschuwen verder dat het gebruik van gif in de land- en tuinbouw toeneemt, terwijl de regering er juist minder afhankelijk van wil worden. De toename zou komen door een steeds intensievere teelt en mogelijk ook doordat het steeds warmer wordt. Daardoor ontstaan sneller schimmels die dan met chemicaliën moeten worden bestreden.

    • Annemarie Coevert