Uitgelicht

Film

Peur sur la ville (Henri Verneuil, 1975, F/I). Jean-Paul Belmondo mag staaltjes stuntwerk vertonen in rommelige policier over geschorste commissaris die twee moordzaken tegelijkertijd oplost. Jean-François Balmer is de verdachte. Ook met Léa Massari en Rosy Varte. Muziek van Ennio Morricone. Arte, 20.15-22.15u.

Angus, Thongs and Perfect Snogging (Gurinder Chadha, 2008, VS/D/GB). De regisseuse van Bend It Like Beckham wierp zich opnieuw op een film over een pubermeisje en maakte het oer-Britse antwoord op de Amerikaanse tienerfilm. Georgia (Georgia Groome) is 14 en heeft typische tienerproblemen: haar ouders zijn met veertig jaar al bijna bejaard, ze is geobsedeerd door haar lichaam en jongens, soms ronduit egoïstisch en soms uiterst volwassen. Als twee jongens uit Londen in Eastbourne komen wonen, raken Georgia en haar drie vriendinnen uiterst opgewonden. Film voelt als een fris briesje in een overbekend genre.RTL 8, 20.30-22.35u.

Gran Torino (Clint Eastwood, 2008, VS). Sinds de eeuwwisseling legt Clint Eastwood zich voornamelijk toe op azijnpissers die nog iets willen betekenen. Hier is hij mopperpot Walt Kowalski, veteraan van de Koreaoorlog en van Ford in Detroit, die bier drinkt op de veranda en met zijn M1-geweer een jeugdbende op de korrel neemt. Maar uiteindelijk wordt hij mentor van een Vietnamese buurjongen. SBS 6, 20.30-22.50u.

Sex and the City (Michael Patrick King, 2008, VS). Filmisch gebeurt er niet opwindends in de filmversie van de vijftien jaar geleden populaire televisieserie Sex and the City. Inhoudelijk lijkt de plot op andere formulefilms uit Hollywood. Maar de hier inmiddels veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha (Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon en Kim Cattrall) hadden miljoenen fans die zich laafden aan de goedgeklede, geestige vrouwen die in deze film onder meer in Mexico belanden. Net 5, 20.30-23.20u.

2 Fast 2 Furious (John Singleton, 2003, VS). Eerste vervolg op de grote hit The Fast and the Furious uit 2001 is andermaal een actiefilm maar moet het zonder Vin Diesel stellen en is verplaatst naar het milieu van opzichtige drugdealers in Miami. Opgepakte straatracer wordt door de politie gedwongen te infiltreren in een narcoticabende. Met een scène voor een metalen emmer, een snijbrander en een hongerige rat. RTL 7, 22.40-00.45u.

Accusée, levez-vous! (Maurice Tourneur, 1930, F). Gaby Morlay is de grote ster in dit rechtbankdrama uit de eerste jaren van de geluidsfilm. Zij is het revuemeisje dat – o schande – ongehuwd samenwoont met collega André (André Roanne). Die wordt echter begeerd door de grote ster van de show. Als zij vermoord wordt, valt daarom de verdenking op Gaby. TV5, 23.55-01.35u.

Informatief

Masterclass dirigeren: Mariss Jansons (1). Eerste uitzending van twee over een masterclass van drie jonge getalenteerde dirigenten gedurende twee dagen bij de chefdirigent van het Concertgebouworkest Mariss Jansons. Van in totaal tachtig kandidaten zijn er drie geselecteerd die we nader leren kennen. We zien hen aan het werk met het orkest en met Jansons.Ned.2, 22.45-23.25u.

De zomer van 4: Tour du jour. Tegenhanger van De Avondetappe op Nederland 1. Dagelijkse praatshow in de late avond met Wilfred Genee als gastheer en oud-wielrenners Danny Nelissen (driemaal Tour de France gereden; tegenwoordig wielercommentator Eurosport) en Gert Jakobs (vijfmaal Tour) als vaste gasten op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Erik Dijkstra doet dagelijks verslag uit Frankrijk. In deze eerste uitzending schuiven voormalig marathonschaatser Erik Hulzebosch en oud-wielrenster en tv-presentatrice Daniëlle Overgaag – sinds 2008 Daniëlle Oerlemans – aan. RTL 4, 22.30-23.25u.

Die Story im Ersten: Der große Euro-Schwindel. Documentaire over de wijze waarop Griekenland destijds de euro is binnengeloodst. Dankzij boekhoudtrucs waarvan andere landen op de hoogte waren, konden zij voldoen aan de criteria die daarvoor golden. Hier wordt gereconstrueerd wie wanneer welke fatale beslissing nam. Met medewerking van hoofdrolspelers uit Duitsland, Griekenland en Brussel: voormalige ministers van Financiën Waigel en Eichel, hun huidige opvolger Schäuble, voormalig voorzitter van de Europese Raad Jean-Claude Juncker, de vroegere directeur van de Duitse centrale bank Hans Tietmeyer en de toenmalige Griekse minister van Financiën Yannos Papantoniou. De conclusie: de invoering van de euro is één lange collectieve geschiedenis van bedrog en zelfbedrog en de eurocrisis is daarvan het logische gevolg. ARD, 22.45-23.30u.

Radio

De zomer van OBA live. Pieter Hilhorst in gesprek met de conservatieve jurist, historicus en schrijver Thierry Baudet (29) over Europa. Radio 5, 19.02-20.00u.