UEFA-voorzitter Platini: EK 2020 door heel Europa

De kans dat Nederland opnieuw als organisator van het Europees kampioenschap voetbal optreedt is aanzienlijk gestegen. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, zou het Europees kampioenschap in 2020 in twaalf of dertien verschillende Europese steden willen houden. De KNVB omarmt het voorstel.

Platini sprak zijn voornemen een dag voor de EK-finale tussen Spanje en Italië in Kiev uit. Volgens de Fransman zou het grote financiële voordelen hebben als het toernooi over verschillende steden in Europa wordt verspreid. Als er voor één stadion per land wordt gekozen hoeft er bijvoorbeeld nauwelijks te worden geïnvesteerd in infrastructuur. Ook kleine landen maken een kans om als organisator van een EK-duel op te treden.

Het uitvoerend comité van de UEFA zal in december of januari een beslissing nemen over het voorstel. Sinds het EK van 1980 wordt het toernooi in een vooraf aangewezen land georganiseerd. Nederland en België hadden in 2000 als twee organiserende landen de primeur. Het afgelopen EK werd in Polen en Oekraïne gespeeld en het volgende eindtoernooi in 2016 vindt plaats in Frankrijk.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, is er een groot voorstander van om het EK over verschillende steden te verspreiden. „Je voorkomt daarmee een oneindige explosie van hotels. Alles zal veel meer op het voetbal gericht zijn”, stelt Van Oostveen. „Groot voordeel is dat vrijwel alle landen kunnen meedoen. Neem een land als Slovenië. Het is nu feitelijk uitgesloten dat daar een EK plaatsvindt. Maar in Ljubljana zouden prima één of twee wedstrijden kunnen worden gespeeld.”

Volgens Van Oostveen zal Nederland zeker in aanmerking kunnen komen als medeorganisator van een EK in steden. „Je zou een kwartfinale in Amsterdam kunnen spelen, een halve finale in Londen en de finale weer ergens anders. Volgens mij is dit een zeer aantrekkelijke opzet voor het toernooi.”