Tombes Timboektoe vernietigd

(FILES) Residents of Timbuktu restore the City of 333 Saints' Great Mosque 10 April 2006 prior to the Maouloud festival, marking the birth of the Muslim Prophet Mohammed. Ansar Dine, one of the hardline Islamist groups controlling northern Mali, threatened on June 30, 2012 to destroy all shrines of Muslim saints in the fabled city of Timbuktu, two days after the city was listed as an endangered world heritage site by UNESCO. The Djingareyber Mosque was built by the Sultan of Mali, Kankan Moussa, on his return from a pilgrimage to Mecca in 1325. AFP PHOTO ISSOUF SANOGO
(FILES) Residents of Timbuktu restore the City of 333 Saints' Great Mosque 10 April 2006 prior to the Maouloud festival, marking the birth of the Muslim Prophet Mohammed. Ansar Dine, one of the hardline Islamist groups controlling northern Mali, threatened on June 30, 2012 to destroy all shrines of Muslim saints in the fabled city of Timbuktu, two days after the city was listed as an endangered world heritage site by UNESCO. The Djingareyber Mosque was built by the Sultan of Mali, Kankan Moussa, on his return from a pilgrimage to Mecca in 1325. AFP PHOTO ISSOUF SANOGO AFP

Islamitische extremisten hebben afgelopen weekend zeker zes eeuwenoude mausolea in de Malinese stad Timboektoe verwoest en gedreigd „alle mausolea in de stad te zullen vernietigen – allemaal, zonder uitzondering”. De historische stad telt 333 tombes van heiligen, waarvan er 16 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ook de toegangspoort van de Sidi Yeyia-moskee in Timboektoe is verwoest.

De Malinese regering ziet de vernietiging als „oorlogsmisdaden” en wil het Internationaal Strafhof om een onderzoek vragen. De hoofdaanklager van het Strafhof, Fatou Bensouda, zei: „Mijn boodschap aan de betrokkenen bij de criminele daden is duidelijk: stop onmiddellijk met het vernietigen van religieuze gebouwen. Dit is een oorlogsmisdaad en mijn kantoor heeft de autoriteit om dit grondig te onderzoeken.”

De extremistische groep Ansar ud-Din, die begin april Timboektoe veroverde, hangt een zeer strikte interpretatie van de islam aan, die niet strookt met de gematigde soefistische traditie in Mali. Malinesen komen al eeuwen bidden bij de tombes voor bescherming. Ansar ud-Din beschouwt de aanbidding van heiligen en voorvaderen als afgoderij.

De vernietiging lijkt een provocatieve reactie op het feit dat UNESCO Timboektoe vrijdag op de lijst van bedreigd Werelderfgoed plaatste. De streng islamitische groepen Ansar ud-Din en MUJWA, die banden hebben met Al-Qaeda, maakten gebruikt van de chaos na een coup in maart om Noord-Mali te veroveren op het leger. Vlak daarna werd ook al een tombe in Timboektoe vernietigd.

„In Timboektoe gebeurt hetzelfde als in Afghanistan in 2001, toen de Talibaan de Boeddhabeelden uit de zesde eeuw opbliezen”, zei een parlementariër uit Timboektoe, destijds tegen deze krant. Hij pleitte voor een interventiemacht om de stad te redden. (AP, Reuters, AFP)