Syrische oppositie verwerpt plan Annan en noemt het tijdverspilling

Syrische oppositiegroepen hebben het vredesplan voor politieke transitie in Syrië gisteren verworpen. Ze noemden het dubbelzinnig en tijdverspilling. Het plan van gezant Kofi Annan werd zaterdag door deelnemers van een internationale conferentie over Syrië in Genève aangenomen. In het plan wordt opgeroepen om een overgangsregering met leden van de oppositie en het huidige regime in te stellen. Dit interim-bestuur zou moeten werken aan een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen.

Het aftreden van president Bashar Assad wordt onder druk van Rusland niet expliciet genoemd in het plan. De oppositiepartijen willen echter niet met hem regeren. De Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep in ballingschap, bekritiseerde het plan omdat er geen mechanisme of tijdschema zou zijn opgenomen in het plan. Assad zelf heeft nog niet gereageerd. AP